Back to top

D'on ve l'estira-i-arronsa entre Mont-roig i Miami?

Després de la campanya impulsada per un veí de Miami Platja, amb la voluntat d'incloure el nom de Miami al nom oficial de Mont-roig del Camp, són molts els que es pregunten sobre l'origen d'aquesta desentesa entre els dos nuclis principals d'aquest municipi del Baix Camp.
Miami Platja

La tensió existent entre els dos nuclis principals de Mont-roig del Camp ve de lluny. Alguns historiadors apunten als anys 60 com l'inici de la ruptura. I és que va ser just llavors, durant la segona meitat del segle XX, quan Miami Platja va començar a considerar-se'l un poble, gràcies a la família Esquius. Va ser un dels seus membres el precursor del nucli costaner de Mont-roig del Camp.

Durant l'època franquista, Esquius va creure en el potencial econòmic i turístic que tenia aquesta zona del Baix Camp i va començar a treballar-hi, apostant per la compra i venda d'immobles. Al principi, Miami Platja només era una zona turística, en què andalusos i aragonesos sobretot, gaudien de les seves vacances. De fet, Esquius volia convertir Miami Platja en la segona Costa Brava de Catalunya.

El boom de Miami Platja

A poc a poc, aquests residents puntuals es van anar convertint en habituals i creant-se, per tant, el poble de Miami Platja. El problema ve quan entra en joc el que fins llavors era l'únic nucli de Mont-roig del Camp i que, per tant, porta el mateix nom que el municipi.

Miami Platja

Durant molts anys, tots els diners que rebia el consistori mont-rogenc anaven destinats al nucli de Mont-roig. No obstant això, la cosa canviaria a partir d'aquell moment. I és que alguns historiadors apunten que durant l'època franquista i amb el boom de Miami Platja, aquest nucli costaner de Mont-roig es va convertir en intocable i l'alcalde del municipi no podia intervenir-hi. Per tant, Esquius i el governador civil de l'època podien fer i desfer el que volguessin durant el perímetre de Miami Platja.

ENQUESTA | Canviaries "Mont-roig del Camp" per "Mont-roig Miami" ?

Una decisió que va crear un abans i un després en la relació entre els nuclis de Mont-roig i Miami. Una relació que continua tensa anys després i que podria veure's agreujada, si al final s'acaba aprovant el canvi de nom del municipi.

Paraules clau:

Notícies relacionades