Back to top

Dos anys després de l'explosió d'IQOXE

Veïns i sindicats reivindiquen més seguretat i asseguren que estem en la mateixa situació que llavors, mentre que l'empresa ha anunciat que ha invertit 40 milions d'euros en la reconstrucció de les seves instal·lacions.

Avui fa justament dos anys que la planta d'IQOXE, una química destinada en derivats d'òxid d'etilè, situada al Polígon Sud de Tarragona, a la Canonja, patia una greu explosió i posava en entredit el paper de la química i la seguretat del territori. De fet, a conseqüència d'aquest accident, van morir tres persones: dos treballadors de l'empresa i un veí de Torreforta que es trobava en un edifici que es va enfondrar per l'impacte d'un projectil.

A més hi va haver diversos ferits i nombrosos danys materials a l'empresa i als voltants. Mesos més tard es coneixia que IQOXE havia estat operant des de l'inici de la seva activitat sense un pla d'autoprotecció homologat i que, de tot plegat, en tenia constància l'administració competent. 

Els sindicats denuncien que la situació a la química continua sent la mateixa

La seguretat a la química continua sent la mateixa que llavors i no s'han fet avenços significatius, perquè no es torni a repetir. Això és el que denuncien Des dels sindicats els quals critiquen la inacció per part de les administracions durant tot aquest període, i tot i que entenen que la pandèmia, entre altres coses, ha pogut influir, asseguren que falta el més important, la voluntat.
 
Així mateix, critiquen que aquesta setmana moltes administracions s'han pronunciat perquè les dates ho requerien, però que la ciutadania segueix sense saber que és el que ha de fer en repetir-se la situació. Tant UGT com CCOO continuen reclamant una taula de negociació entre administració i empreses, que haurien de servir per coordinar la seguretat entre les empreses del sector però que s'ha paralitzat per manca de voluntat tant política com empresarial. 

IQOXE inverteix 40 milions a millorar les seves instal·lacions

I curiosament coincidint amb aquestes dates, IQOXE ha anunciat que ha invertit 40 milions d'euros en la reconstrucció de les seves instal·lacions. Uns treballs que han inclòs la implementació de millores tècniques per a l'adequació de les instal·lacions, segons indiquen, "per damunt de la normativa vigent".

Així doncs, en el cas de detectar diferències significatives en la pressió i la temperatura dels punts reactors, com va passar fa dos anys, s'interrompria de forma automàtica i s'activaria la refrigeració, si fos necessari. També s'ha potenciat el sistema de protecció i extinció d'incendis amb la instal·lació de nous detectors de gas i de flames per infrarojos.

Paraules clau:

Notícies relacionades