Back to top

Dos projectes de Reus, reconeguts amb els Premis d’Arquitectura Jove

Dos projectes de l’Ajuntament de Reus han estat reconeguts en la 13a edició dels Premis d’Arquitectura Jove, convocats per l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya.

Dos projectes de l’Ajuntament de Reus han estat reconeguts en la 13a edició dels Premis d’Arquitectura Jove, convocats per l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya. Són el “Laberint” del parc de Sant Jordi, un projecte de joc infantil inclusiu i integrador nascut en el marc dels Pressupostos Participatius; i “Entorns escolars en una ciutat jugable”, un estudi treballat conjuntament amb  alumnes de 5é de primària de 24 escoles de Reus, vinculat al programa Infants Ciutadans.

Arjub Studio és l’autor dels dos projectes, amb la col·laboració tècnica dels Serveis Territorials de l’Ajuntament, les Brigades Municipals i la regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística.

El lliurament del reconeixement de la 13a edició dels Premis d’Arquitectura Jove va tenir lloc el passat 25 de maig a la seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya de Barcelona.

Laberint del parc de Sant Jordi

El “Laberint” del parc de Sant Jordi ha guanyat el premi AJAC XIII en la categoria “Urbanisme i paisatge”. Dissenyat per Anna Castellà Fabregat i Alberto Espinosa Garcia, d’Arjub Studio, i gestionat per les Brigades Municipals, el projecte té el seu origen en una proposta d’Alejandro Rebollo Punyed als Pressupostos Participatius.

El laberint és el primer de les seves característiques de Reus, i s’ha dissenyat com un joc integrador i inclusiu, tant en rang d’edat com en diversitat funcional.

El disseny busca una experiència compartida entre usuaris de totes les edats, inclosos adults i gent gran, que poden ser partícips del repte que genera. El joc no només invita a completar el recorregut; al llarg de l’itinerari apareixen elements geomètrics singulars que donen caràcter i es converteixen en petites fites que estimulen el repte d’arribar fins a elles i fins al final.

El laberint configura un gran espai controlat pels adults i alhora caòtic per als infants. Està dissenyat amb una malla permeable visualment, que permet el control d’ubicació sense alterar el repte del propi joc.

A més, és un joc lliure de barreres físiques, ni topogràfiques, ni visuals, permetent una integració de la gent amb diversitat funcional gaudir-lo en condicions d'igualtat i inclusivitat. El disseny té en compte la seva relació amb l’entorn i els problemes que podria derivar com punts cecs, racons o il·luminació. La seva permeabilitat visual i l’alçada ajuden a combatre aquests problemes.

Entorns escolars en una ciutat jugable

L’estudi vinculat al programa Infants Ciutadans ha rebut el reconeixement en la categoria de “Processos participatius”. El jurat ha valorat la importància de treballar amb la infància temes com l'urbanisme, el gènere i la inclusió i també n'ha destacat molt positivament la metodologia i el marc teòric de la proposta.

L’informe i treball de seguiment durant el curs escolar 2021-22, encarregat a encarregat a Anna Castellà Fabregat i Judit Cort Ruz, d’Arjub Studio, es va elaborar a partir de les propostes fetes pels alumnes del Consell d’Infants del programa educatiu Infants Ciutadans.

Durant el curs, els estudiants van reflexionar sobre l’entorn de l’escola, per així poder establir els eixos de treball per transformar l’espai públic que envolta l’entorn de l’escola, que sigui més jugable i permetre que Reus, com a ciutat preocupada pel canvi climàtic, pugui avançar cap a la pacificació d’una forma cocreada entre infants i ajuntament. Les principals conclusions demanen més bancs, parcs amb arbres, jardineres, elements de joc, fonts d’aigua, pintar murs, etcètera.

L’informe recull el desenvolupament de tot el procés: primer contacte amb les escoles, els tallers presencials amb els infants, les sessions dels consellers, etcètera. I a l’apartat final de l’informe s’inclouen tots els textos de propostes finals de cada una de les 24 escoles que han participat.

Paraules clau:

Notícies relacionades