Back to top

Dosi de reforç pels vacunats amb Janssen

La vacunació de la dosi de record amb la vacuna Janssen es farà sempre als centres d’atenció primària i no a punts de vacunació poblacional

El Departament de Salut inicia aquesta setmana l’administració d'una dosi de record a aquelles persones vacunades amb Janssen fa més de tres mesos. Els centres d’atenció primària (CAP) seran els encarregats de citar a aquest col·lectiu, seguint l’estratègia actual de citació i vacunació, i també amb noves eines, a partir de finals de novembre.

Els centres que disposen de la història clínica informatitzada tindran pròximament al web de cita Salut, dins l’apartat de motiu de la visita, un d’específic de vacunació COVID on els usuaris podran demanar hora per vacunar-se al seu CAP o als espais annexos d’aquest. En uns dies estarà operativa aquesta nova utilitat al web dels centres d’atenció primària i, a partir d’aquest moment, s’enviarà un SMS als usuaris que compleixin criteri per rebre la dosi de record de Janssen.

La vacunació de la dosi de record amb la vacuna Janssen es farà sempre als centres d’atenció primària i no a punts de vacunació poblacional. Només en casos excepcionals en què la persona que s’ha de vacunar es presenti sense cita, se’ls podrà administrar la vacuna i seran registrats com a vacuna oportunista.

Actualment, de totes les persones vacunades amb primera dosi amb Janssen, prop de 350.000, es calcula que només 850 són usuaris sense identificació sanitària (CIP). Per a aquest grup, que no es podrà citar amb el mètode habitual, es reprendran els circuits ja establerts amb les xarxes comunitàries de cada territori per tornar a captar aquesta població perquè es puguin vacunar amb la dosi de record.

Per què una dosi addicional?

En general, la dosi addicional de les vacunes de la COVID, Pfizer i Moderna, s’està administrant a les persones grans perquè, tot i que aquest col·lectiu presenta una resposta immunitària adequada a la vacunació, durant la vellesa es produeix una disminució progressiva de la resposta immunitària que afecta la protecció que aporta la vacuna de la COVID-19, especialment a partir dels sis mesos d’haver rebut la dosi de les vacunes Pfizer i Moderna. L’administració d’una tercera dosi, de qualsevol d'aquestes dues vacunes, reforça la resposta immunitària de la vacunació anterior i permet que es mantingui en el temps.

D’altra banda, en les persones que han rebut la vacuna del laboratori Janssen, s’ha observat que aquesta disminució de la resposta immunitària es produeix abans, a partir dels 3 mesos d'haver rebut la vacuna. Per aquest motiu, es recomana l’administració d’una dosi de record de Pfizer o Moderna, com a mínim, tres mesos després d’haver rebut la vacuna Janssen (que en aquest cas era d’una dosi).

Qui dels vacunats amb Janssen rebran la dosi de record?

La dosi de record la rebran totes aquelles persones que s’han vacunat amb una dosi de Janssen, se’ls administrarà una dosi de Pfizer o Moderna després d’haver passat tres mesos d’haver estat vacunats amb Janssen. No seran vacunats amb la dosi de record les persones que van emmalaltir de la COVID abans de rebre la primera dosi perquè haver passat la malaltia abans ser vacunat és el que més protegeix. 

Sis milions d’immunitzats en primera dosi

Catalunya ha administrat un total de 6.004.880 primeres dosi de la vacuna COVID des que va començar la campanya de vacunació, xifra que suposa el 75,9% de la població. El percentatge de catalans que ja disposen de la pauta completa de vacunació se situa en el 74,5%.

Paraules clau:

Notícies relacionades