Back to top

D'Ucraïna a Reus: La música per evadir-se de la guerra

El Danylo, un jove que va fugir d'Ucraïna a causa de la guerra, fa uns mesos que toca pels carrers del centre de Reus.

Si últimament han passejat pels carrers del centre de Reus segur que l'hauran vist i hauran quedat meravellats amb la forma com toca el violí. Es diu Danylo i és un jove ucraïnes que es va veure obligat a fugir del seu país just ara fa un any, quan Rússia va començar la guerra contra Ucraïna. Amb només 17 anys, el Danylo va deixar enrere els seus pares i germans i va abandonar el seu país natal només acompanyat del seu violí, instrument que toca des que tenia 4 anys.

Primer va fer parada a Polònia, on mentre actuava en un dels seus carrers, una dona que formava part d'un grup de persones que ajudaven i acollien refugiats de la guerra li va oferir marxar cap a Barcelona. Ell no ho va dubtar, i un cop va arribar a Catalunya, com que encara era menor i viatjava sense família, la Creu Roja el va enviar a un centre de menors de Tarragona.

Allà s'hi va passar mig any, fins que va complir la majoria d'edat. Ara, viu en un pis a Tarragona amb dos nois que va conèixer i es guanya la vida com a músic de carrer. Una feina que li permet sobreviure, enviar diners a la seva família i ajudar a ONG's del seu país.

Danylo  Ucraïna

Així doncs, el jove ucraïnès alterna la Plaça Corsini i la rambla de Tarragona amb la plaça del Mercadal i Prim de Reus. Aquesta feina, a part de subsistir, li ha permès crear contactes, algunes persones li han ofert allotjament i d'altres l'han contractat per tocar a restaurants o esdeveniments. Tot i això, al Danylo li agradaria aconseguir una feina amb contracte, que li permeti més estabilitat i continuar ajudant al seu país.

En Danylo és un dels molts exiliats que han hagut de marxar d'Ucraïna per culpa de la invasió de Rússia. La seva família ha fet els tràmits per poder sortir del país, però encara no saben si serà possible. La voluntat del jove és, en un futur, poder tornar a viure allà, amb ells.

Paraules clau:

Notícies relacionades