Back to top

Dues mil persones reviuen el passat de l'Institut Pere Mata

Durant aquest estiu, s’han dut a terme setmanalment visites teatralitzades a l’Institut Pere Mata, i és que el pavelló “dels distingits” és un dels principals pols d’atracció del Modernisme reusenc. Ara les visites teatralitzades s’han aturat, però es reprendran, amb menys freqüència, al setembre.
visita teatralitzada

El doctor Emili Briansó, impulsor de l’institut Pere Mata, no arriba a temps per rebre els visitants, i l’Angeleta, la majordoma, s’ha de fer càrrec de conduir la visita. Ens hem de situar a principis del segle XX, quan la institució, obra de l’arquitecte Domènech i Montaner, vivia la seva època d’esplendor.

L’actriu de Còdol Educació que representa la majordoma Angeleta, Maria Adzerias, diu que “més enllà del que és el Modernisme i la bellesa arquitectònica de la primera obra a la ciutat de l’arquitecte Domènech i Montaner, volem explicar tot un temps, tota una manera de fer d’aquells reusencs emprenedors, ambiciosos, amb moltes ganes de fer de Reus una ciutat de referència”.

I de fet, l’Institut Pere Mata es va convertir, ara fa cent anys, en un centre de salut mental de referència a Europa. Actualment, els visitants en destaquen el bon estat de conservació de l’edifici i la riquesa ornamental. El muntatge teatral tampoc decep els qui fan la visita, que vénen de diferents punts de Catalunya. La barcelonina Ariadna Cuesta diu que la visita teatralitzada “és una experiència més propera que amb una audioguia. S’expliquen moltes anècdotes relacionades amb la història de l’art i personatges històrics de Reus que no se solen conèixer”. L’Antoni Aranda, que és de Mollerussa, descriu la visita com una experiència “fantàstica, molt recomanable”. I la Teresa Sesplugues, que és de Reus però no coneixia l’edifici, diu que “hem passat una estona inoblidable”.

Enguany, unes dues mil persones han gaudit de la visita teatralitzada, “entre visitants i escolars”, explica Adzerias, de Còdol Educació.

La visita teatralitzada inclou un breu concert de música d’època i un aperitiu amb tast de vermut. Aquestes visites es reprendran el setembre.

Notícies relacionades