Back to top

Els 10 canvis més importants de la nova llei de trànsit

S'incrementen les sancions per a les persones que utilitzin el mòbil al volant o bé les que tirin cigarretes per la finestra. A més, s'elimina la possibilitat de superar el límit permès per fer avançaments en carreteres de doble sentit.

Aquest 21 de març entren en funcionament les noves variacions que incorpora el redactat. La voluntat del govern espanyol és reduir la mortalitat a les carreteres i per això s'han incorporat novetats a les normatives vigents. Aquests són els principals canvis:

1 - Al volant, sense mòbil

Un dels principals canvis és l'enduriment de les sancions per tenir el mòbil a la mà mentre es condueix. Encara que no es faci servir, dur-lo a les mans al volant suposarà a partir d'ara la pèrdua de sis punts del carnet de conduir. Fins ara la penalització era de tres punts. 

A més, tot i que es pot fer ús del mòbil amb un dispositiu de mans lliures, si aquest suposa una distracció es penalitzarà amb la retirada de 3 punts del carnet de conduir i una sanció de 200 euros. 

2 - Sense caçaradars

Un altra canvi és la prohibició de portar instal·lats al cotxe detectors de radars. L'anterior llei ja prohibia el seu ús però no el fet de dur-los instal·lats. La sanció serà de 500 euros i també representarà la pèrdua de tres punts del carnet de conduir. Eines com Google Maps o sistemes de navegació que indiquin els radars fixos a la carretera queden exempts d'aquesta prohibició. 

3 - Els avançaments

Fins ara es podia superar el límit permès en una carretera de doble sentit en fins a 20 km/h en cas d'un avançament. La idea d'aquesta mesura era garantir que l'avançament, és a dir, l'estona que es conduïa contra direcció, fos el menor possible. Ara aquest permís s'anul·la. 

En aquest punt hi ha hagut controvèrsia perquè, en cas de frenar el ritme dels avançaments, es multiplica el risc de xoc frontal. Sigui com sigui, la mesura busca, realment, reduir el nombre d'avançaments en aquestes vies. 

4 - Llançament d'objectes a la via

Sembla una tonteria, però és més seriós del que sembla. Aquesta nova llei del trànsit busca sancionar més conductes de risc com llençar objectes a la via. Parlem de cigarretes, que poden donar lloc a incendis, o altres coses que poden arribar a provocar accidents. En aquest cas es penalitzarà a partir d'ara amb la pèrdua de sis punts al carnet de conduir. 

5 - Càstig a les conductes incíviques

A partir d'ara, aparcar a les zones reservades per a minusvàlids o conduir agressivament contra els vehicles d'una autoescola també suposarà la pèrdua de punts al carnet de conduir. Concretament, tres punts. 

6 - Els patinets elèctrics

patinets elèctrics al Parc Infantil de Trànsit de Reus

A partir d'ara, els patinets elèctrics seran considerats vehicles. Això vol dir que es podrà practicar controls d'alcoholèmia als seus conductors. A més, queda prohibit que circulin per la vorera i cal dur obligatòriament el casc per conduir-lo. Tampoc es podrà circular amb patinet elèctric si es duu auriculars. 

7 - Autoprotecció

El 20% de les víctimes d'accidents de trànsit no duien el cinturó de seguretat cordat. Per això, elements d'autoprotecció com el casc en el cas de les motos, o el cinturó de seguretat, són més obligatoris que mai. No dur-los representarà la pèrdua de quatre punts en el carnet, fins ara, eren només tres punts. 

8 - 0 alcohol al volant

Alcoholímetre Guàrdia Urbana

Un altre dels problemes al volant és el consum d'alcohol. A partir d'ara els conductors professionals hauran d'incorporar aparells que bloquegen automàticament l'arrencada del vehicle si se supera el límit d'alcohol permès. 

9 - Protegir les bicicletes

Una altra de les reclamacions dels col·lectius més vulnerables a la carretera és l'enduriment de les penes contra aquells que atemptin contra la seva seguretat. Així doncs, no respectar la distància vers els ciclistes suposarà sis punts menys en el carnet de conduir. S'haurà de canviar totalment de carril sempre que la via tingui més d'un carril per sentit. 

10 - Els exàmens de conduir

Un altre dels canvis en la nova llei de trànsit serà la prohibició de fer servir dispositius de comunicació durant els exàmens de conducció. També la suplantació d'identitat serà castigada més durament. A més d'una multa es prohibirà l'accés a noves proves durant mig any. 

Paraules clau:

Notícies relacionades