Back to top

Els afectats per la cooperativa cobraran l'anualitat d'enguany abans de l'estiu

Fa més de dos anys de la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa de Cambrils, i a hores d'ara els afectats han recuperat poc més de la meitat del seu capital. De moment, però, s'estan complint els terminis de pagament fixats en el pla de viabilitat aprovat el març del 2016. Malgrat tot, els afectats recelen de l'actual gestió de l'entitat i en critiquen la falta de documentació. Així s'ha fet palès en una assemblea que la Plataforma ha mantingut al Casal de la Gent Gran de Cambrils.
assemblea

En les properes setmanes, dins el segon trimestre de l'any, els afectats cobraran l'anualitat que els pertoca aquest 2018. Almenys, així els ho han comunicat des de la cooperativa de Cambrils. Quan s'hagi fet efectiu el pagament, els afectats hauran recuperat el 56% del capital retingut, és a dir, 18 dels 32'5 milions d'euros. Els primers 15 milions, que corresponien al 40% del capital més l'avançament de dues anualitats, els van cobrar el 2016. Mentre que l'any passat en van percebre 2 més, els corresponents a l'any en curs i a una altra anualitat avançada.

Fins el 2026, però, encara els quedaran pendents 5 anualitats, i aquestes generen més dubte entre els afectats perquè, per tal que la cooperativa hi pugui fer front, haurà de col·locar els actius financers que li queden pendents, que ascendeixen als 4 milions i mig d'euros, o obtenir beneficis del seu patrimoni a base de la venda o lloguer, segons afirmen des de la Plataforma d'Afectats.

D'altra banda, els afectats recelen de la gestió actual de la cooperativa, perquè l'entitat encara no ha presentat els comptes de l'exercici del 2016 ni té aprovats els comptes del 2017. I per tant, desconfien que s'estigui complint el pla de viabilitat. Segons el president de la Plataforma d'Afectats per la Cooperativa Agrícola de Cambrils, Dani Pallejà, "això documentalment no ho tenim, no tenim cap prova física que s'estigui complint. Tenim confirmacions verbals per part dels responsables de la cooperativa que els resultats de la cooperativa s'estan ajustant al que diu aquest pla, però de manera tangible no ho tenim".

Darrera la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa, que es va produir pels volts de Nadal del 2015, hi ha moltes històries personals. Per exemple, l'Antoni Sirvent, de l'empresa Torrons i Gelats Sirvent, explica que "a nivell d'empresa em va enganxar amb tota la campanya del torró llançada, no podia fer cobraments, no podia fer moviments de visa, no podia fer absolutament res... i va representar un trasbals molt important, no, a nivell econòmic, perquè tota l'operativa de tot allò comercial la tenia en aquest banc, a més de la personal". D'altra banda, la Marina Llaó, també afectada, diu que "és com si ens ho haguessin robat. De moment ho tenim allí i no sabem si ho cobrarem tot o no ho cobrarem, la confiança la tenim de què ho cobrarem, però som molt grans ja, i si no ho cobrem nosaltres potser ho cobrarà algú altre, els hereus o qui sigui".

Si es compleixen tots els terminis de pagament, els impositors hauran recuperat el seu capital l'any 2032.

Paraules clau:

Notícies relacionades