Back to top

Els agents de la Guàrdia Urbana de Reus es planten per la manca de personal

Han decidit no fer més hores extres, com a mínim, fins al 28 de febrer. Asseguren que la manca de personal no permet garantir la seguretat de grans esdeveniments com Carnaval, però també afirmen que no s'arriba al mínim d'agents per torn recomanat en dies normals.

Els agents del Cos de la Guàrdia Urbana de Reus han dit prou i han decidit no fer més hores extres. Afirmen que la plantilla està molt tensada i que durant el 2022 han acumulat desenes de centenars d'hores extres per cobrir la manca de personal. Unes hores extres que han fet, apunten, per responsabilitat, per evitar que els torns de matí, tarda i nit, es cobrissin amb menys agents dels recomanats. Uns mínims que des de fa uns dies no s'estan complint. 

I és que han decidit no continuar amb aquesta dinàmica de fer més hores de les que els pertoquen davant el que consideren un incompliment flagrant de les promeses del govern de Reus per ampliar la plantilla. Una manca de personal que cobreixen amb aquestes hores extres i que ha suposat un increment pressupostari del cos de 800.000 euros. Els representants sindicals consideren aquest cost molt per sota del que implicaria incorporar una cinquantena d'agents més. Aquest augment de plantilla calculen que se situaria entorn els 3 milions d'euros. 

Ball de xifres

Els sindicats de la Guàrdia Urbana denuncien que no s'ha incrementat la plantilla tal com havia promès el govern municipal. El passt més de març, en un plenari, la regidora de Seguretat Ciutadana, Civisme i Convivència, Dolors Vázquez afirmava que en acabar el passat 2022 la xifra d'agents del cos policial seria de 175. Aquest passat plenari del mes de gener admetia però que la xifra no superarà els 165 i això sense tenir en compte que hi ha una desena d'agents de baixa i una desena més que encara estan a l'escola de policia formant-se. A tot plegat cal sumar-hi que aquest 2023 s'han de jubilar quatre agents.

Xifres inassumibles pels sindicats que ja veien la promesa de 175 insuficient per abastir les necessitats d'una ciutat com Reus. Apunten que, com a mínim, haurien de comptar amb una cinquantena d'agents més, situant-se prop dels 200. Per comparar-ho, amb poc més de 25.000 habitants més, Tarragona compta amb 100 agents més al seu municipi. Sigui com sigui, la plantilla de la Guàrdia Urbana ha dit que no farà més hores extra, després que aquest 2022 en fessin prop d'un miler, el que s'ha traduït en una despesa extra de 800.000 euros.

Sense agents suficients

agents urbana grafic

De fet, els agents han deixat de fer hores extra des del passat 20 de gener, el que es tradueix, a la pràctica en un nombre insuficient de personal en la majoria de torns. Segons expliquen els mateixos agents, no s'assoleixen els mínims recomanables d'una ordre de prefectura del 2016. Com poden veure en aquests gràfics, això es produeix especialment durant els caps de setmana, amb l'obertura de l'oci nocturn, i a les tardes i nits entre setmana.

hores extra 2

La seguretat de Carnaval no està garantida

El primer gran repte des que els agents s'han plantat amb les hores extra és el cap de setmana de Carnaval. Asseguren que no està garantida la seguretat perquè no hi haurà suficients agents i que cap d'ells està disposat a treballar més hores del que els pertoca. De fet, ja han anunciat que no tornaran a fer més hores extres fins al pròxim 28 de febrer i no descarten altres tipus d'actuacions si no arriben a un acord amb el consistori.

PSC i Govern diuen la seva 

Estem a quatre mesos de les eleccions i evidentment aquest tema l'ha volgut aprofitar el PSC per carregar contra el govern. El seu portaveu, Andreu Martín assegura que sense un increment de la plantilla de la Guàrdia Urbana no es pot implantar el pla local de Seguretat, al que els socialistes van votar favorablement després de la petició de l'executiu municipal. Els socialistes exigeixen, de fet, que s'iniciïn immediatament els moviments necessaris per reforçar el cos.

D'altra banda, des de l'Ajuntament de Reus asseguren que s'està treballant en una possible proposta de revisió de la fórmula que estableix l'execució i realització de les hores extra, fet que és necessari, asseguren, pel bon control pressupostari d'una administració pública. Fonts municipals afirmen que les diferents parts estan en converses per trobar un equilibri òptim amb els horaris i la superposició de torns, tot i que els sindicats policials desmenteixen que s'hagi iniciat cap mena de negociació.

Paraules clau:

Notícies relacionades