Back to top

Els Avis i Àvies per la Llibertat s'escriuen amb els empresonats

El col·lectiu d'Avis i Àvies per la Llibertat de Reus fa mesos que envien cartes als empresonats polítics amb l'objectiu de donar-los suport i explicar-los la feina que estan fent des de la capital del Baix Camp. Joaquim Forn i Jordi Cuixart les han contestat.
cartes

"Benvolguts avis i àvies de Reus. Moltes gràcies per la vostra carta i per tot el que feu per nosaltres. A través d'algun diari que rebem a la presó vaig saber que fèieu aquesta trobada a la plaça del Mercadal, estem molt agraïts. Des del primer dia que vam trepitjar la presó hem sentit l'escalf de milers de persones, estic convençut que entre tots serem capaços de revertir aquesta injusta situació. Un cop més gràcies pel vostre compromís. Amb l'esperança de tornar aviat a casa rebeu una forta abraçada. Joaquim Forn".

Ja fa tres mesos que els Avis i Àvies per la llibertat es reuneixen a tres quarts de dotze del migdia a la plaça del Mercadal per reclamar la llibertat dels presos polítics. Més enllà d'aquesta acció els avis també han volgut enviar el seu suport als empresonats mitjançant cartes. Les primeres quatre, als Jordis, Junqueres i Forn, les van redactar per presentar-se i explicar-los que la junta electora els havia prohibit reunir-se. Des d'aleshores n'han enviat una desena més.

"Oriol et volem donar les gràcies pel teu testimoni de coratge i fortalesa davant d'aquests moments dificilíssim empresonat lluny de la família, amics, companys, terra, llengua... no sabem que dir-te per poder-te consolar, potser que, quan et sentis sol i trist, recordis que a Reus hi ha un grup d'avis i àvies....", llegeix el Lluís Escoda.

La Roser Sierra, en canvi, ha escollit una carta pel Jordi Sànchez: "Des de Reus et volem fer arribar la nostra alegria, que també volem que sigui la teva, en veure com avis i àvies d'altres poblacions ja han començat a donar tombs per les seves places i carrers demanant llibertat presos polítics i retorn als exiliats".

Diuen que les envien per mostrar-los el seu constant suport i traslladar-los la seva indignació. "Jo vaig enviar una postal donant-los el meu suport, no sé si la deuen haver rebut..." diu la Maria Ascens, l'àvia més gran del col·lectiu d'avis reusencs. Visiblement emocionada, Ascens posa en valor la tasca que porten fent des de fa moltes setmanes: "Encara que sigui poc, tu saps el que és venir aquí cada dia durant quatre mesos per donar tombs i tombs... a mi em dóna molta alegria i segur que als meus pares, que eren molt republicans, també els hi faria". Aixecant la veu la Maria es destapa com "una reusenca emprenyada", si el govern de Rajoy "no ens estima jo, com a catalana, tampoc els estimo a ells".

Els consellers empresonats i els presidents d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana reben desenes de cartes diàriament i tenen dificultat per contestar-les. D'aquí que els avis de Reus només hagin rebut la resposta de Forn i Cuixart. "Recordo perfectament quan vam llegir la resposta de Forn aquí a la plaça, vam estar molt contents. Esperem que algun dia ens puguin contestar personalment", explica Josep Sierra.

No totes les cartes que han enviat els avis han arribat a les presons d'Estremera i Soto del Real. Algunes, tot i estar escrites amb una lletra molt clara, han estat retornades al·legant una direcció il·legible.

Subscriu-te a la newsletter diària

Política de privacitat de dades

Paraules clau: