Back to top

Els ERTO marquen la campanya de la renda 2020

Tots els treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació que superin els 14.000 euros bruts hauran de fer la declaració i la gran majoria hauran de pagar.

La pandèmia i, sobretot, els Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) marcaran la campanya de la declaració de la renda de l'exercici econòmic corresponent al 2020.

Aquest dimecres, 7 d'abril, s'ha donat el tret de sortida a una de les campanyes més atípiques. Malgrat que la normativa es manté, pràcticament, igual, la situació viscuda al llarg del 2020 la farà complicada. Sobretot, per aquells treballadors que en algun moment han estat en un ERTO.

Qui ha de fer la declaració de la renda?

Com a norma general, tots els treballadors que hagin cobrat més de 22.000 euros bruts estan obligats a fer la declaració de la renda. No obstant això, també han de presentar-la aquells que durant l'any hagin cobrat de dos pagadors o més i la xifra total superi els 14.000 euros bruts (en el cas que s'hagi cobrat almenys 1.500 euros del segon pagador).

Per tant, aquells treballadors que durant el 2020 s'han vist afectats per un ERTO, compten enguany, amb dos pagadors: l'empresa i el SEPE. I això implica que es veuran obligats a presentar la declaració de l'IRPF. I no només això sinó que en molts casos sortirà a pagar, ja que el SEPE no aplica cap retenció.

El pagament, fraccionat en sis mesos

Davant l'allau d'ERTO, Hisenda ha aprovat que en aquests casos es pugui fraccionar el pagament en sis mesos i no en dos com fins ara.

Les mares treballadores en ERTO

Per norma general, les mares treballadores amb fills menors de tres anys tenen dret a percebre fins a 1.200 euros per fill. No obstant això, en el cas d'haver estat en un ERTO aquest dret queda suspès durant el temps que duri l'expedient. Una situació que no afecta en el cas dels ERTO a temps parcial o de reducció de jornada.

L'Ingrés Mínim Vital s'ha de declarar

Segons explica l'economista i assessor fiscal de Jurisa, Xavier Toda, la campanya d'enguany no presenta grans canvis a nivell normatiu, sinó que el que canvia és la situació. De fet, com a novetat d'enguany, els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital es veuran obligats a fer la declaració de la renda. I ho hauran de fer tots els membres del grup de convivència. Una decisió que, de fet, ha aixecat bastant polseguera entre els experts.

Les persones que han perdut la vida també han de fer la declaració

Les persones que han perdut la vida també estan obligades a fer la declaració de la renda, sempre que s'adaptin als paràmetres establerts. Una informació que molta gent desconeixia i que s'ha fet notòria a conseqüència de la gran mortalitat d'aquest 2020.

En definitiva una campanya de la renda que serà insòlita. Per aquest motiu, els experts recomanen que no tinguem pressa a l'hora de fer la declaració de la renda, perquè hi han moltes dades a comprovar i Hisenda encara no les ha actualitzat totes.

Economia

Paraules clau:

Notícies relacionades