Back to top

Els gegants de Reus s'empolainen per Sant Pere

Avui s'enceta la festivitat de Corpus, sent aquest el pas previ a la festa major de Sant Pere a Reus. Per estar a l'altura, els gegants de la ciutat han passat dues jornades arreglant-se i posar-se a punt per aquests dies
Gegant

De la mateixa manera que les padrines s'arreglen quan s'acosta la festa major, els gegants i gegantes del seguici festiu de Reus se sotmeten a una sessió de perruqueria i manicura per estar impecables per la gran cita. Pintes, molts litres de laca i més passió són les eines que utilitza Maribel Sánchez, propietària de la Perruqueria Maribel. Enguany, és la persona encarregada de d'empolainar a divuit figures, tant del seguici festiu petit com els gegants de la ciutat. La seva tasca no és pas fàcil: ha de pentinar a tots els elements sense canviar-los-hi el pentinat, i per tant, sense modificar l'aspecte original.

A aquest objectiu se li suma un obstacle: l'estat del cabell. La majoria dels gegants, tant petits com grans, llueixen una cabellera sintètica, fet que dificulta el seu raspallat. El fet d'utilitzar laca any rere any no ajuda i Sánchez recomana un rentat de cap a tots els elements. D'altra banda, puntualitza que els gegants que posen més fàcil la seva feina són aquells que tenen cabell natural, com és el cas del Negre i la Negra, malgrat que aquesta última ha necessitat un tractament especial per remarcar els seus rínxols naturals, on els rulls han estat essencials per aconseguir-ho. Tot i això, no dubta sobre quin li fa més il·lusió a l'hora de veure acabada: la Vitxeta, la seva geganta preferida des que era petita.

La Maribel és una de les peces essencials per la posada a punt dels conjunt de gegants, però no l'única. Darrere de la Festa Major de Sant Pere hi ha moltes hores de treball i passió, fonamentalment, de membres de la colla gegantera.

Un treball coral

Els últims retocs poden marcar la diferència. L'Àstrid Martín, presidenta de la colla, n'és ben conscient. "Aquesta setmana s'ha trencat una de les flors de lotus que du la Japonesa al tocat del cabell i cal arreglar-la abans de Corpus. És una peça artesanal que es va fer per commemorar el seu seixantè aniversari i que ara cal retocar després d'un petit desperfecte. Com sempre en aquests casos, serà en Josep M. Casas qui se n'encarregui de trobar-hi remei", explica. L'home al capdavant del negoci El Barato assenteix, reconeixent que sempre porta a punt unes tisores i fil per tal d'arreglar qualsevol imprevist que pugui sorgir abans, durant o després de la ballada. Tota la feina però, "es veu recompensada amb la possibilitat de formar part de la festa major de Reus i alhora, treballar amb aquestes figures", afegeix Casas.

Es tracta d'una sensació compartida per totes les persones que es passen vespres sencers al local del carrer Vapor Vell preparant als gegants pel gran dia. Tant hi fa les hores, el cansament, la lluita contra el rellotge; els gegants tot s'ho valen, segons asseguren.

 

Corpus, el pas previ a Festa Major

Corpus és la primera parada abans de la Festa Major de Sant Pere i serveix com a prèvia per fer un primer tast de cara al 29 de juny. Les coques de cirera no només es troben al carrer, sinó també al cistell de la Fadrina. Ara bé, tot i la bona cara que fan, Martín alerta que no són comestibles, ja que han estat envernissades especialment per l'ocasió. "Més d'un any i més de dos ens hem trobat amb les coques mossegades, la gent és llèpola i a vegades fan cas omís del cartellet que avisa que no es poden menjar", comenta. De fet, aquest matí els nens, les coques de cirera i els gegants han estat els grans protagonistes a la plaça del Mercadal, on s'ha fet la tradicional ballada. En total, s'han repartit més de 2.300 coques de cireres entre els alumnes d'una vintena de centres.

 

La Trobada Internacional de Gegants

A menys de quinze dies per Sant Pere, la colla gegantera té enguany entre mans un altre esdeveniment marcat en roig al calendari. Es tracta de la Trobada Internacional de Gegants, que està prevista entre el 12 i el 15 d'octubre. Aquesta és la primera vegada que se celebra a Catalunya i s'emmarca en la Capital de la Cultura Catalana. Colles de tot el continent estan convocades a la capital del Baix Camp per convertir-la en la capital dels Gegants i aquesta cita demana que tothom estigui a l'altura. És per aquest motiu que Martín fa una crida per reivindicar la necessitat d'arreglar per complet totes les parelles de gegants reusenques, de la mà dels tècnics de l'IMAC. "Necessitem donar una imatge. Ve gent de tot Europa a veure gegants. Cal tenir-lo el màxim polits i arreglats per deixar a tothom bocabadat. És el que es busca", defensa.

 

Un recorregut que acaba de començar

Sant Pere és el punt de partida d'un llarg recorregut que tenen per endavant els geganters. La nit de fer l'Índiu, per exemple, es durà a terme el proper dia 26 de juny. Un acte que anirà seguit de 'l'Aixeca el teu gegant' o 'Dóna el teu xumet a la Mulassa', una iniciativa que està lligada amb l'escola d'educació especial la Mare de Déu del Mar. Aquesta però, no és l'única activitat altruista. L'1 de juliol, sense anar més lluny, està prevista una sortida especial amb motiu d'un acte solidari als jardins de la casa Rull per tal d'ajudar econòmicament una nena reusenca que pateix leucèmia limfoblàstica.

No serà fins al novembre quan els gegants de Reus tancaran la paradeta esperant ansiosos tornar a sortir al carrer. Mentrestant, petits i grans els esperaran amb delit.

Paraules clau: