Back to top

Els gegants de Vimbodí i Poblet tornen a Reus

La parella de reis, que són els antics gegants del barri Santa Teresa de la capital del Baix Camp, s'estan restaurant gràcies a la colla de Falset, que ha cedit els seus Reis per a la reconstrucció.

La Nerola i el Grèvol, els Gegants Reis de Vimbodí Poblet, han tornat a la ciutat de Reus amb la finalitat de ser restaurats donat que actualment es troben molt malmesos i deteriorats. Seràn reconstruits pel Taller Avall de la capital del Baix Camp gràcies a la col·laboració de la Colla Gegantera de Falset que ha cedit la seva parella de reis, l'Antoni i la Càndida.

Es tracta de dues parelles "germanes" de gegants que van ser creades pel mateix fabricant, al taller El Ingenio de Barcelona i, a través dels reis de Falset, els de Vimbodí es podran restaurar en la seva estructura original.

foto de família de membres de la Colla Gegantera de Falset, l'Associació Grallera i Gegantera de Vimbodí Pobles, el Taller Avall i l'alcalde de Falset

Els gegants Reis de Vimbodí i Poblet tenen el seu origen a Reus

No és la primera vegada que aquests gegants de la Conca de Barberà trepitgen la capital del Baix Camp. De fet, entre els anys 1955 - 1966 van ser els gegants del barri Santa Teresa de Reus. Després van ser adquirits per l'Espluga de Francolí i finalment van anar a parar a Vimbodí Poblet als anys 80.

En tota aquesta trajectòria, els gegants van patir diverses intervencions poc adequades que han causat un deteriorament sever. El procés de conservació i restauració s'enfronta ara al fet que les figures, originàriament de cartró pedra, havien estat íntegrament recobertes per més de 8 capes de resina de polièster que distorsionaven la correcta lectura de les obres i provocaven danys irreparables als gegants. Per altra banda, els cóssos i braços originals van ser llençats i substituïts per altres peces que no tenien res a veure amb l'aspecte original dels gegants reis del 1955.

Les mans, molt deteriorades dels gegants Reis de Vimbodí i Poblet

Ara, gràcies a la col·laboració entre les dues colles, la Nerola i el Grèvol podran lluir amb tota la seva originalitat com quan eren la reina Teresa i el Rei Pedro del Barri Santa Teresa de Reus.

Paraules clau:

Notícies relacionades