Back to top

Els llépols prefereixen el tortell de nata

El tortell de Reis és l'última de les postres típiques de l'època del Nadal. Després d'anys sense rival, el de nata es va imposant al de massapà, que resulta més lleuger després de tants dies de trobades familiars. A més de personalitzar els tortells al gust dels clients, pastissers de la ciutat també posen la mirada a adaptar-se als clients amb al•lèrgies i intoleràncies alimentàries.
 Tortell de Reis

Tot i que ens el mengem en el que duren unes postres, el procés d'elaboració d'un tortell de Reis és d'aproximadament 24 hores. Hem visitat una pastisseria de la ciutat que aquests dies està treballant de valent per tenir a punt els 800 tortells que preveu servir. Malgrat que a cap li falten els dos imprescindibles, el rei i la fava, de tortells, n'hi ha de tots els gustos. Des dels últims anys, però, el de nata va guanyant terreny al clàssic de massapà, especialment després d'acumular dies d'àpats familiars i llargues sobretaules. "Tenint en compte que, quan arriba la diada de Reis estem tots molt tips de les trobades familiars, cada vegada més el que volem són unes postres més suaus. El tortell típic continua sent el de massapà, però ens demanen molt el de nata, perquè és més fresquet i entra més bé", apunta el pastisser Miquel Caelles.

En la línia que està seguint el sector de l'alimentació, les pastisseries també s'estan esforçant per adaptar els seus productes a les persones amb al·lèrgies, intoleràncies i malalties com la celiaquia. Tot i que per a això calen instal·lacions específiques de les quals no tothom disposa, existeix una voluntat compartida de treballar en aquesta direcció. "Els taulells estan impecables i les eines també, però no podem garantir un índex de 0% de gluten. Tot i això, estem treballant en un producte que no porta gluten ni en la formulació ni en els utensilis, i així ho estem explicant. Enguany hem decidit fer aquest tortell arran del creixement de la demanda", explica el pastisser.

Com el Miquel, els petits productors aposten pels productes frescos i opten per preparar el tortell el mateix dia que el client el ve a buscar per tal d'evitar l'ús de conservants. D'aquesta manera busquen un segell de qualitat que els distanciï de les grans superfícies que els poden fer competència oferint preus més baixos. I és que, entre els torrons, els troncs de Nadal, els tortells de Reis i altres postres típics de l'època, les vendes d'aquestes dates representen un bon pessic dels ingressos, aproximadament un 25% del total de l'any.

 

Paraules clau: