Back to top

Els metges residents de l'estat, en peu de guerra

Les noves mesures imposades pel govern de Pedro Sánchez amb relació als professionals sanitaris no agraden als metges residents, qui s'hauran d'esperar, com a mínim, tres mesos per convertir-se en metges adjunts.
metges

Què és un metge resident?

La residència és un període de formació que els diferents llicenciats sanitaris han de superar per tal d'obtenir un títol d'especialista.

Pot durar entre quatre i cinc anys, i vincula als MIR a un centre hospitalari o ambulatori fins que finalitza la seva formació.

Cada curs, els residents d'últim any obtenen el diploma a finals del mes de maig, i llavors queden desvinculats del centre on realitzaven pràctiques.

Un Reial Decret que consideren injust

Enguany això ha canviat, i el nou Reial Decret publicat pel govern espanyol obliga a posposar l'obtenció del títol fins a la fi de la crisi sanitària. Unes mesures que no han agradat gens als metges residents.

Ho explica Mireia Mengual, una d'aquestes metgesses:

"Després de cursar fins a sis anys de carrera, d'un any preparant l'examen del MIR, i de quatre o cinc anys més especialitzant-nos en un sector, ens mereixem el títol. Potser hauria estat més encertat avançar-nos el reconeixement i no prorrogar-lo".

Una carta de denúncia conjunta

Mitjançant una carta redactada pel periodista Javier Bustos Díaz, els metges residents d'arreu d'Espanya han volgut difondre quines són les seves condicions i el perquè de la seva queixa.

La prolongació del contracte, segons aquesta mesura, és prorrogable, i això implica que aquest sector no pugui exercir a ple dret quan ja disposa de tots els coneixements necessaris.

Manifesten, a més, que la crisi sanitària els obliga a exercir les funcions d'un metge adjunt o especialista, però que el sou, tot i ser el de menys, continua sent el d'un resident.

Ara, el col·lectiu MIR valora ara crear un sindicat que defensi els seus drets. De moment, 7.000 residents ja s'han unit a la causa.

megabanner

Paraules clau:

Notícies relacionades