Back to top

Els municipis volen evitar la massificació dels paratges naturals

Des del desconfinament, els espais naturals van començar a rebre més visites i amb elles, també han augmentat les accions incíviques. Els ajuntaments han implantat mesures per frenar aquestes tendències

Espais com la Cova del Llop Marí, els gorgs de la Febró, la Mussara i el Niu de l'Àliga van començar a rebre més visitants de l'habitual quan es van eliminar els confinaments territorials. A més, a Internet acumulen centenars de valoracions i puntuacions positives, cosa que atreu més públic.

Tot plegat ha tingut algunes conseqüències negatives que s'han tractat de frenar amb estratègies com la implantació d'agents cívics, socorristes i la limitació dels pàrquings.

La Cova del Llop Marí

cova

La deshabilitació de la línia del tren R16 a principis del 2020, va fer que la Cova del Llop Marí es convertís en un espai molt més accessible i que tingués més visitants durant l'estiu. Aquest 2021 s'han aplicat mesures de control: dos socorristes i un sistema de reserves pels cotxes que hi volen accedir.

Tot i això, per accedir al paratge, s'hi pot entrar nedant des de la cala que hi ha al costat, amb un caiac o un altre tipus d'embarcació. Així mateix, per poder accedir a la cova pròpiament s'ha de fer una reserva amb antelació. S'hi pot entrar entre les 10 i les 18 h i romandre-hi durant un màxim de 30 minuts.

Els Gorgs de la Febró

Els Gorgs de La Febró

Els gorgs de les Muntanyes de Prades, juntament amb els Avencs, són dels punts més coneguts i visitats de La Febró. L'any passat van ser molt visitats i tot i que aquest estiu el gorg principal no tenia aigua, ha continuat rebent múltiples excursionistes.

L'Ajuntament s'ha acollit a una ajuda per tal de finançar la contractació de dues agents cíviques que donaven indicacions als visitants com, per exemple, que no deixessin deixalles al bosc i que evitessin aparcar a la cuneta.

La Mussara

poble abandonat de la mussara

Segons explica l'alcalde del municipi, Josep Bigorra, la Mussara ha augmentat considerablement en visitants durant els últims anys. A més, considera que aquest paratge s'ha desestacionalitzat i que els mesos d'estiu no són els únics que concentren aquestes visites, sinó que es produeixen durant pràcticament tot l'any.

A la Mussara van optar per instaurar a partir de Setmana Santa un pàrquing dissuasiu a Vilaplana perquè, segons explica l'alcalde del municipi, existia l'hàbit de deixar-lo massa a prop del camí i bloquejar la sortida de les propietats privades adjacents.

El Niu de l'Àliga

pàrquing niu de l'àliga

Al Niu de l'Àliga, un altre paratge afectat per la massificació turística, han optat per augmentar el cost del pàrquing de cinc a deu euros durant aquest estiu. A més, s'ha reforçat el control de la zona.

Segons l'alcalde d'Alcover, Robert  Figueras, el nombre de vehicles que va aparcar a Mas de Forés l'any passat van ser d'entre 1.600 i 2.000, mentre que aquest any calculen que s'ha reduït a uns 800 cotxes.

Entrevista

Parlem amb el cap regional dels Agents Rurals a Tarragona, Cándido Rincón, per saber si aquestes mesures han tingut resultat i si els visitants s'han comportat. 

Paraules clau:

Notícies relacionades