Back to top

Els Museus de Reus posen ordre amb el mètode RE-ORG

Es tracta d'un sistema impulsat per la Xarxa de Museus de Catalunya que consisteix a aprofitar al màxim els espais per tal que siguin més funcionals i garantir una correcta conservació de les reserves que estan fora d'exposició

Els museus de Reus s'estan reorganitzant aquestes setmanes amb un nou sistema d'ordenació del seu patrimoni. RE-ORG és un mètode impulsat per la Xarxa de Museus de Catalunya que consisteix a aprofitar al màxim els espais per tal que siguin més funcionals i garantir una correcta conservació de les col·leccions que són fora d'exposició.

De fet, es calcula que el 90% del patrimoni que custodien els museus de país està el que es diu en reserva, és a dir que no és visible per al públic en general. Això fa que sigui necessari garantir la bona conservació d'aquestes col·leccions i també un fàcil accés a les peces.

En aquest sentit, el mètode, creat per un organisme internacional, marca com identificar les ubicacions de les col·leccions i uns criteris de qualitat de les reserves com per exemple; només hi ha d'haver objectes que són col·lecció, no hi pot haver cap peça a terra, s'ha de poder localitzar un objecte en menys de 5 minuts i per accedir a ell no s'hauria de moure més de tres peces.

Col·lecció d'armes del Museu Salvador Vilaseca

Des de la Xarxa de Museus de Catalunya i el Centre de Béns i Mobles s'està implementant aquest sistema als Museus de Reus, per tal que les més de 10.000 peces que custodien els dos equipaments reusencs estiguin correctament ordenades i conservades. De fet, el Museu Salvador Vilaseca i el Museu de Reus, són dels primers de Catalunya on s'està implementant aquest mètode i l'objectiu és anant-los instaurant a la resta del país.

Museu Salvador Vilaseca de Reus

A més a més, el nou mètode ha de servir perquè les col·leccions puguin ser visitades puntualment. En aquest sentit, Anna Miralles, restauradora i conservadora del Museu de Reus explica que "a la gent li agrada molt veure el que tenim al Museu" i afegeix que "durant les jornades de les Nits dels Museus obrim reserves i la gent queda parada de tot el que guardem".

Paraules clau:

Notícies relacionades