Back to top

Els pagesos de Mont-roig, pioners en el seu camp

L'experimentació al camp i l'aposta en la formació a la terra són dos dels ingredients que van ser presents en una agrupació de pagesos de Mont-roig del Camp.

Treballar la terra no entén ni d'horaris ni de dies festius. S'és pagès els 365 dies de l'any, una feina sacrificada la qual no és exempta d'experimentació. En són testimonis vint-i-dos pagesos de Mont-roig del Camp, que en l'última etapa de la dictadura franquista, van decidir unir-se per crear el Grup de Pagesos Actius de Mont-roig del Camp (SEGE). Aquesta va ser una agrupació pionera al territori, però també a escala estatal. El principal motiu pel qual va destacar aquest grup és l'aposta ferma en formació que l'agrupació va proporcionar als seus membres.

En Joan Gamundi recull la història d'aquest grup en un llibre, El Grup de Pagesos Actius de Mont-roig del Camp (SEGE), 1968-1974. Editat per Ganzells Edicions, l'obra és un testimoni de primera mà del que va representar aquest col·lectiu per al conjunt del territori. De fet, l'experimentació al camp va ser el pa de cada dia, tant pel que fa als conreus com per les tècniques de cultiu. A través de xerrades i trobades, els pagesos del municipi van formar-se en aquest àmbit.

Un model d'organització que ha arribat a travessar fronteres i arribar a instal·lar-se a Llatinoamèrica. La connexió entre Catalunya i Sud-Amèrica la va propiciar una sèrie de visites de tècnics internacionals que es van interessar per aquest sistema i posteriorment, el van implantar als seus països pertinents.

Paraules clau:

Notícies relacionades