Back to top

Els regants del Baix Priorat calculen pèrdues de collita d'entre el 50 i el 60%

Com ha passat amb la comunitat de Riudecanyes, al pantà dels Guiamets tampoc s'ha pogut donar reg aquesta temporada a causa de l'extrema sequera i hi ha cultius, també de cirerer i ametller, que fins i tot, moriran i s'hauran d'arrencar.

La Comunitat de Regants del Baix Priorat, constituïda entorn del pantà dels Guiamets, al Priorat, tampoc ha pogut regar aquesta temporada a causa de l'extrema sequera que continuem patint. Les pluges d'aquest passat cap de setmana han donat una mica d'aire als arbres, però no tindran cap mena de repercussió en la collita d'enguany, que en molts casos ja ha començat, com és el cas de la verema de la vinya. Calculen que les 2.000 hectàrees que depenen del pantà dels Guiamets tindran entre un 50 i un 60% de pèrdues de collita, tot i que apunten que en casos concrets, la disminució de la collita pot arribar fins al 90%.

Una afectació que s'allargarà en el temps i també tindrà conseqüències l'any vinent si no arriben més pluges com les del passat cap de setmana: hi haurà cultius de cirerer i ametller, que sposen un 25% dels regants, que s'hauran d'arrencar, les oliveres deixen de florir per autoprotegir-se i la vinya, que suposa el 35% de les hectàrees que depenen del pantà, si no té reserves hídriques, tampoc traurà la quantitat de raïm habitual la temporada vinent.

guiamets

Els Regants també pressionen la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre perquè repari el greu problema de filtració de l'aigua al pantà dels Guiamets. Mentre la Comunitat de Regants del Baix Priorat gasta un hectòmetre cúbic d'aigua per al reg de suport anualment, l'embassament perd per les filtracions un hectòmetre cúbic i mig.

La situació, remarquen, és inèdita: a tall d'exemple, en tot el 2023, el municipi dels Guiamets havia comptabilitzat 64 litres de pluja, mentre que en només un dia, el passat cap de setmana, en van caure 145 per metre quadrat. Una mostra evident de la necessitat d'embassar aigua i sobretot, d'evitar que aquesta es perdi.

els guiamets

Paraules clau:

Notícies relacionades