Back to top

Els regants de Riudecanyes diuen no a la fi del transvasament

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes adverteixen que si avança la proposta d'eliminar el transvasament entre els pantans de Siurana i Riudecanyes els pagesos s'arruïnaran.
pantà Siurana

Ahir al matí diverses organitzacions ecologistes van demanar al Ministeri d'Agricultura i a la Generalitat el tancament del transvasament entre Siurana i Riudecanyes per garantir la salut del riu Siurana i l'aigua de boca pels municipis de la zona. Segons van exposar ahir al magazín de Canal Reus TV, Avui per Demà, la proposta no ha agradat gens a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, que és qui té des de l'any 1935 el dret d'explotació del pantà i el poder de regular l'aigua del riu. Diuen que, si la mesura avança, els pagesos se'n ressentiran molt. "De les 4.000 hectàrees de reg que tenim dels dos pantans donem 1.500 metres cúbics per hectàrea a l'any", explica l'administrador de la Comunitat de Regants, Miquel Àngel Prats, "si ens treuen el pantà més gran, el de Siurana, l'agricultura del territori se n'anirà a norris".

Ecologistes i alcaldes de la zona apunten que ells no volen perjudicar els pagesos sinó buscar una solució que beneficií a totes les parts. "No es tracta que ells es quedin sense aigua, per això hem buscat un recurs alternatiu com és que l'agafin del minitransvasament", recalca l'alcalde de Gratallops, Xavier Gràcia.

La polèmica de la sostenibilitat del riu Siurana ve ja de molts anys enrere, l'any 2001 l'ACA, els regants de Riudecanyes i els alcaldes de la zona van signar un conveni que regulava la gestió de l'aigua, el conegut com el TOPOGRAPO.

Això no ha resolt el problema i la Comunitat de Regants ha estat sovint en el punt de mira. "No entenem com la Comunitat de Regants s'ha carregat dos pantans en dos anys. Són uns mals gestors, si haguessin repartit l'aigua correctament, ara els pantans estarien més plens", denuncia el president de GEPEC, Andreu Escolà. L'ecologista va més enllà i afirma que els pagesos no s'atreveixen a demanar explicacions a la Comunitat de Regants sobre la gestió que fan de l'aigua "perquè temen represàlies".

La Comunitat de Regants neguen la major, asseguren que han fet una bona gestió de l'aigua, que respecten el cabal mínim del riu i que mai han comercialitzat amb aquest bé comú.

Mentrestant l'ACA, la màxima responsable de la gestió de l'aigua, s'ho mira des de la distància i no ha fet res per trobat una solució òptima per totes les parts. De fet, els agents implicats no s'han tornat a asseure a una taula per negociar des de l'any 2001, ahir a Canal Reus va ser la primera vegada.

Subscriu-te a la newsletter diària

Política de privacitat de dades

Paraules clau: