Back to top

Els riscos de la lluita mediambiental a Llatinoamèrica

L'activista mexicà Gustavo Castro ha visitat la ciutat de Reus per oferir una conferència sobre la lluita mediambiental i pels drets humans a l'Amèrica Llatina. Actualment Castro viu emparat pel programa de protecció d'Amnistia Internacional per ser l'únic testimoni de l'assassinat d'una líder mediambiental a Hondures. Aquest periodista i sociòleg mexicà ha explicat com la defensa del medi ambient es converteix també en la lluita pels drets humans als països llatinoamericans i les complicacions que aquesta tasca comporta a nivell personal.
Els riscos de la lluita mediambiental a l'Àmerica Llatina

La desforestació, la privatització dels recursos d'aigua o la contaminació són algunes de les conseqüències que les empreses amb projectes miners, de preses d'aigua o de cultiu d'oli de palma causen a molts països Llatinoamericans. Gustavo Castro és periodista, sociòleg i activista mexicà especialitzat en la defensa dels drets humans i la lluita mediambiental. Castro denuncia que aquestes empreses violen reiteradament els drets de les persones que viuen en aquests territoris per poder seguir amb la seva activitat econòmica mentre que aquestes comunitats intenten resistir de moltes maneres.

Castro ha explicat que "La lluita mediambiental i pels drets humans implica molts riscos pels pobles i les comunitats. Al fi al cap es toquen molts interessos econòmics d'inversió sobre els nostres països i que impliquen apropiació de grans extensions de territori. Són projectes miners, de represes, inclús monocultius d'oli de palma, gasoductes, oleoductes, petroli i totes aquelles inversions que implica desposseir pobles, camperols i indígenes".

Aquesta extracció del territori moltes vegades es fa a costa de les comunitats indígenes i de camperols que viuen en aquestes zones causant tot tipus d'impacte sobre elles. La contaminació de la terra i de l'aigua comporta problemes d'alimentació i de salut, les seves cases no aguanten l'anar i venir dels camions de les empreses mineres, i lluitar contra aquesta expropiació implica, en alguns casos, la mort.

Gustavo Castro explica "Els moviments hem fet de tot. Des de mobilitzacions, accions legals, jurídiques, hem defensat i creat territoris lliures de megaprojectes... El preu és alt. el preu ha estat amb molta violència, repressió inclús amb assassinats, gent a la presó, criminalització als defensors i defensores dels drets humans, i són pobles i comunitats senceres".

Precisament Castro està dins d'un programa de protecció d'Amnistia Internacional per presenciar l'assassinat de Berta Càceres, una líder activista que dirigia una campanya contra la construcció d'una presa a Hondures. Castro denúncia com els governs llatinoamericans protegeixen aquestes empreses a través de la llei de lliure comerç, inclús criminalitza a les comunitats que intenten resistir davant l'expropiació dels seus territoris i les violacions dels seus drets.

"Els tractats de lliure comerç demanen als governs que desregularitzin la tinença a la terra, que modifiquen la legislació envers l'aigua i el medi ambient... perquè en els tractats de lliure comerç està estipulat que si no se li permet a l'empresa extreure, aquests poden denunciar el govern. Implica llavors que els governs canviïn la constitució, flexibilitzin normes laborals i qualsevol altra cosa".

Castro ha visitat la ciutat de Reus gràcies a l'Associació Amics de la Terra Catalunya. Aquesta entitat amb seu a la capital del Baix camp té com a objectiu vetllar i conscienciar pels drets mediambientals del nostre territori.

"Una de les estratègies fonamentals és la prevenció. Com els pobles s'organitzin per quedar lliures d'aquests megaprojectes i això implica molta organització i molta mobilització. Jo crec que s'estan generant també moltes alternatives, és un poble molt viu, molt mobilitzat i on les comunitats estan buscant noves maneres de gestionar comunitàriament l'aigua, l'energia, els aliments, l'economia solidària... ".

Segons l'activista mexicà, a l'Estat espanyol ja hi ha molts moviments en defensa del medi ambient, i creu que aniran a més en la mesura que la Unió Europea generi tractats de Lliure comerç amb altres blocs econòmics. 

Paraules clau: