Back to top

Els serveis d'atenció a les dones de Reus atenen un 30% més de dones

Des de l’1 de gener fins al 30 d’octubre de 2020 s'han fet 1.799 atencions a 339 dones víctimes de violència.

Els serveis municipals de l’Oficina d'Atenció a la Víctima (OAV) i del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) han fet un 59,76% més d’atencions i han atès un 29,88% més de dones víctimes de violència durant aquest any, coincidint amb la pandèmia, que durant el 2019.

L’atenció s’ha fet de manera presencial, telefònica i telemàtica. En concret, des de l’1 de gener fins al 30 d’octubre de 2020, des del SIAD i l’OAV s'han fet 1.799 atencions a 339 dones víctimes de violència. L’any passat, entre els mesos de gener i octubre, es van fer 1.126 atencions a 261 dones. Per tant, s’han fet 673 atencions més i s’han atès a 78 dones més.

Detectada aquesta necessitat, i en el marc del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra el 25 de noviembre, l’Ajuntament de Reus ha impulsat una campanya de difusió dels serveis municipals especialitzats d'atenció a les dones. Amb el lema “Atreveix-te a parlar!”, la campanya fa una crida a les dones que pateixen violència o a qualsevol persona coneixedora d’una situació de violència a què demanin ajuda. La difusió de la campanya s’ha fet a través de cartelleria al carrer, al web municipal, a les xarxes socials i als mitjans de comunicació locals, durant aquest mes.

1.799 atencions a 339 dones

Des de l’1 de gener fins al 31 d’octubre de 2020, des del SIAD i OAV s'han fet 1.799 atencions a 339 dones víctimes de violència. L’OAV ha realitzat 205 atencions a 179 dones. El SIAD ha realitzat 1.179 atencions a 205 dones víctimes de violència. En concret, el servei psicològic ha fet 341 atencions a 73 dones víctimes de violència i el servei d'assessorament jurídic, que també atén a dones que no estan en situació de violència, ha realitzat 290 atencions a 236 dones.

Pel que fa a les denúncies per violència, durant aquest període, l’OAV n’ha rebut 289. En concret, 42 atestats procedents de la Guàrdia Urbana; 239, de Mossos d’Esquadra; 8, d’entitats; 3, dels jutjats; 2 per iniciativa de la persona afectada, i 3, d’altres vies.

A més, la Guàrdia Urbana ha continuat amb els serveis relacionats amb la violència masclista, com el seguiment de les ordres de protecció i el seguiment físic de les víctimes.

Pel que fa a la tipologia de les trucades, són de contenció emocional, de demanda d'ajuda econòmica i d'angoixa per la situació d'emergència social i sanitària generada amb motiu de la Covid 19.

Programa d’activitats 

cartell

Acte institucional

Organitzat per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, d’11.30 h a 12 h als Rentadors del Casal de les Dones (plaça de la Patacada, 9).

Enguany, amb motiu de la pandèmia, l'acte institucional també es retransmetrà en directe, de manera gratuïta i oberta a tothom, a través de https://www.reus.cat/endirecte i del canal de YouTube https://www.youtube.com/reuscatsessions

  • Parlaments a càrrec de: Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus; Noemí Llauradó, vicealcaldessa de Reus; i Carles Pellicer, alcalde de Reus.
  • Lectura del manifest a càrrec d’Elena Cobler, impulsora de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i de la Unitat de Mediació i Resolució de Conflictes de la Guàrdia Urbana de Reus (UMIRC).
  • Actuació musical de la violinista Astrid Torrente.

Punt d'Informació 25N

Organitzat per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, a partir de les 12.30 h a la plaça de Prim.

Informació sobre els serveis municipals d’atenció a les dones i entrega gratuïta de mascaretes del 25N.

Cicle de seminaris en línia

La proximitat dels Serveis d’Atenció a les Víctimes de Reus en temps de distància social”, organitzat per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus. Gratuïts i oberts a tothom. Es poden visualitzar al canal YouTube de l’Ajuntament de Reus:

Exposicions

Dues exposicions amb motiu del 25N, organitzades per la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals. Gratuïtes. Es poden visitar de 8 a 22 h al Casal de les Dones (plaça de la Patacada, 9).

  • Del 6 al 27 de novembre, exposició d'infografies de la vida d'algunes dones de Reus, a càrrec de l'institut Gaudí i de l'institut Baix Camp.
  • A partir del 9 de novembre, exposició "Hijras", sobre temàtica LGTBI.

Paraules clau:

Notícies relacionades