Els tastadors aprecien l'equilibri de l'oli d'aquesta temporada
El panell de tast oficial d'olis verges d'oliva de Catalunya amb seu a Reus ja comença a rebre l'oli d'aquesta nova temporada per a valorar les característiques organolèptiques dels olis i corroborar la qualitat de les diferents denominacions d'origen.
El procés de tast consisteix en 3 fases on es valora la qualitat de l'oli sensorialment. En la primera fase, l'olfactiva, es busquen els fruitats de l'oliva i qualsevol aroma que pugui despendre. En aquesta fase es percep la salut de les olives, ja que l'olor que desprenen ha de recordar a fruites i verdures. Si en canvi no desprenen aquesta olor, vol dir que l'oli no és de màxima qualitat o que les olives no són sanes. En la segona fase del tast, es valora el dolç de l'oli a la punta de la llengua. Finalment, a l'hora d'empassar a tota la cavitat bucal, es busca l'amarg i el picant. Dues qualitats que indiquen que l'oli és ric en polifenols, és a dir, que té unes substàncies antioxidants elevades que són molt saludables per a la vida útil de l'oli i per a la nostra salut.
La campanya d'enguany fins al moment, està deixant uns olis de fruitat, picant i amargor mitjana a causa de les altes temperatures d'aquests darrers mesos. Els diversos sabors de l'oli es desenvolupen millor en climes freds i les temperatures d'aquest estiu han estat molt elevades. El que ha fet que els valors de l'oli nou siguin molt equilibrats.
Entrenar els sentits
Actualment el panell compta amb entre 8 i 10 tastadors. Aquests han de realitzar sessions setmanals per entrenar l'olfacte i el gust, a més a més d'homogeneïtzar el criteri sensorial, ja que cada persona té l'ombrall de percepció diferent.