Back to top

Els trastorns alimentaris es disparen durant el Nadal

El risc de patir un trastorn alimentari es multiplica i es pot fer més visible durant les festes de Nadal. Els àpats familiars poden causar nous episodis d'ansietat i de malestar en aquelles persones que pateixen bulímia, anorèxia o trastorns per afartament.
Els trastorns alimentaris es disparen durant les festes de Nadal.

Els trastorns alimentaris estan a l'ordre del dia. Diversos experts asseguren que les festes nadalenques són un bon moment per detectar conductes anòmales amb el menjar. Els àpats familiars poden causar nous episodis de malestar en aquelles persones que pateixen un trastorn alimentari. De fet, calculen que afecten el 6% de la població catalana d'entre 12 i 24 anys.

Des del Centre Ita Salut Mental asseguren que cada any apareixen 1.500 nous casos. Alguns d'elles es poden visualitzar en un entorn familiar i pròxim. La terapeuta de l'hospital de dia del Centre Ita Salut Mental, Helena Salamero, ha explica que 'augmenta el risc perquè s'han d'enfrontar a àpats amb molts greixos, fet que els angoixa moltíssim, així el que fan és evitar estar tanta estona a taula o amaguen menjar'.

Encara que l'anorèxia és el trastorn més conegut, destaquen que per cada cas d'anorèxia, se'n donen dos de bulímia i quatre de trastorn per afartament. En aquest sentit, la també psicòloga i terapeuta del centre, Virgínia Tena, ha detallat que 'depenent del tipus de personalitat els símptomes apareixeran d'una manera o una altra. Per això hi ha gent que fa quadres restrictius que tenen a veure amb l'anorèxia, d'altres ansiosos que tenen a veure amb la bulímia i també hi ha els trastorns per afartament, els quals poden aflorar molt en aquestes dates per la quantitat de menjar que tenim a casa'. 

Els terapeutes alerten que la detecció d'un trastorn alimentari és força complicada i, per aquest motiu, animen a les famílies a fixar-se en els joves. Evitar restar molta estona a taula, posar excuses a l'hora de menjar o, per contra, fer excessos desmesurats, poden ser alguns dels senyals que adverteixin d'una conducta alimentària anòmala. Portar roba ampla també pot ser un indicador d'un malestar molt intens amb un mateix, que es tradueix, de manera inconscient amb canvis en el seu aspecte físic.

Paraules clau: