Back to top

ENDESA copa el debat del primer ple del curs

La carta que la companyia va enviar a centenars d'Ajuntaments ha estat un dels principals motius de picabaralla política durant el plenari d'aquest divendres a l'Ajuntament de Reus. Dues propostes sobre la taula que han acabat xocant entre elles. S'ha acordat la presentada pel Govern i la del PSC no ha prosperat.
Ple de Reus

El ple continua evidenciant els nous equilibris polítics. El govern ha aprovat aquest divendres el pressupost del 2019, amb 4,3 milions d'euros d'inversió previstos. PSC i Ciutadans s'hi han sumat, i només l'abstenció de la CUP ha evitat una aprovació per unanimitat. 

Ara bé, aquestes sinèrgies no són perennes i, de fet, en la gran majoria de temes els diversos partits han xocat entre sí. El principal punt de debat ha estat el de les propostes presentades pel govern i pel PSC per abordar la situació derivada de la carta enviada per ENDESA als ajuntaments catalans exigint que se'ls pagui el deute generat per les famílies en situació de vulnerabilitat. 

Esquerra va presentar la moció com a grup municipal però finalment la va retirar perquè el Govern en pogués presentar una de conjunta. El PSC, de la seva banda, que ja havia entrat a registre una proposta de ressolució, es va negar a retirar-la, després que els partits del Govern no acceptessin una votació per separat. De fet, el PSC coincideix en bona part amb la proposta del Govern, però no en un dels punts: el que exigeix la condonació del deute. Segons els socialistes (i també Ciutadans) no existeix un document que ampari aquesta mesura. 

La CUP ha estat molt bel·ligerant amb tot plegat, assegurant que queden 10 dies perquè s'exhaureixi el termini presentat per ENDESA, mentre que la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha acabat assegurant que si la companyia talla la llum a una sola família portarà el cas als tribunals