Back to top

Enèsima protesta per la vida del riu Siurana

Tot just fa dues setmanes que ha començat l'estiu i la problemàtica es repeteix: pel riu Siurana no hi baixa ni una gota d'aigua. Denuncien que el 95% de l'aigua que recull el pantà es traspassa directament a la riera de Riudecanyes.
La cua del Pantà de Siurana completament seca

N'estan farts. Els alcaldes de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera es veuen immersos cada any en una lluita que no poden guanyar. Denuncien que el 95% de l'aigua que recull el pantà de Siurana es traspassa directament a la riera de Riudecanyes i deixa la conca del riu que abasta les seves poblacions completament seca. També el pantà de Siurana, que registra el volum més baix d'aigua del país. Aquesta problemàtica es repeteix any rere any, fet que comporta problemes greus a l'hora de subministrar aigua de boca o de reg als municipis afectats.

El dret d'explotació d'aquesta aigua és competència de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, una entitat privada que als anys 30 patia també problemes de sequera. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre els va cedir el dret de poder regular l'aigua del riu amb una única condició: que és respectes sempre un cabal mínim al Siurana.

A dia d'avui, els alcaldes denuncien que ni hi ha cabal, ni l'aigua es queda a Riudecanyes. "Veritablement no sabem el recorregut que acaba fent aquesta aigua", explica l'alcalde de Gratallops i president del TOPOGRAPO, Xavier Gracia, "El que sí que sabem és que ells fan el transvasament, això vol dir que hi ha una necessitat de fer-lo, i per tant, hi ha un negoci amagat".


L'aigua del pantà baixa fins a l'assut de la Venta d'en Pubill. Allí, l'aigua opta per dos recorreguts. Si la comunitat de regants la necessita, es desvia directament fins al Baix Camp i deixa el riu completament sec. L'Agència Catalana de l'Aigua va voler solucionar la inexistència del cabal mínim construint el TOPOGRAPO, una canonada que abastia els pobles de la conca. Avui aquesta canonada és obsoleta i no es valora com una solució, ja que baixa carregada de sediments i per tant, no és potable.

Gracia afirma que "L'estat de les canonades del TOPOGRAPO està deteriorat i l'aigua s'agafa del fons del pantà, com hi ha sediments, dóna problemes de manganès, i l'aigua no es pot consumir". L'alcalde de Porrera, Josep Maria Díaz pateix també aquestes conseqüències, "L'aigua amb sediments s'ha de retornar la séquia per ventilar-se i posteriorment al pou, on allí s'ha de bombejar fins al poble, amb les despeses de diners que això comporta".

Segons ha explicat l'Agència Catalana de l'Aigua a Canal Reus Televisió s'està treballant per resoldre el problema. La primera mesura seria una nova canonada que resolgués la qüestió dels sediments i la segona reunir-se amb la Comunitat de Regants per garantir el cabal mínim del riu.

Els ajuntaments però denuncien que són promeses que no arribaran mai a fer-se realitat degut als interessos econòmics que s'hi amaguen darrere. La problemàtica ha crescut tant que ja es parla de restringir l'aigua als veïns del Priorat. Una comarca que sempre ha conviscut a la riba del Siurana i del Montsant.

Notícies relacionades