Back to top

Equilibrar seguretat i privacitat, un repte en temps de Covid-19

Davant l’ús d’aplicacions mòbils per compartir dades privades amb el govern arran la crisi de la covid-19, analitzem amb un expert quines implicacions té tot plegat amb aspectes com la seguretat i la privacitat.
ciberseguretat

Les dades privades de cada individu que fa la companyia Google no enganyen: la mobilitat en espais exteriors com ara restaurants o farmàcies ha notat una forta davallada a tot Catalunya i en canvi, l’estada als domicilis particulars s’ha vist incrementada.

Són dades que la multinacional ha agregat en les darreres setmanes i ha agregat per fer-ne una exposició global i segmentitzada a escala nacional en cada país i territori. Per fer-ho, només ha calgut que l’empresa nord-americana recopilés el conjunt d’informació que cada usuari li oferim a aquesta companyia.

Una tendència que duu a terme des de fa anys, però que davant la pandèmia mundial, ha posat de manifest fins a quin punt la població permet l’accés a les seves dades personals. L’expert en ciberseguretat de la URV Jordi Castellà, posa de manifest que ens trobem en l’època de la post-privadesa. Tot plegat, en un escenari en què els governs posen damunt la taula una sèrie d’aplicacions en què es demana que els usuaris informin a les administracions sobre el seu estat de salut i ubicació.

Ara bé, Castellà insisteix que a la Unió Europea, tots els ciutadans estan emparats per un reglament en què es garanteix que l’ús de les dades dels usuaris no poden ser publicades i que cal fer-ne un tractament per fer-les anònimes abans de ser venudes a tercers. Una situació bastant diferent a la que es viu actualment a països com la Xina, Estats Units o Rússia

Davant d’aquest escenari, Castellà recomana que com a usuaris, reflexionem sobre quines dades proporcionem a les grans companyies. I recorda que malgrat que existeixi una normativa europea que protegeix al conjunt de la població, en un futur, aquesta podria canviar, posant en qüestió aspectes que afecten de ple al debat ètic. 

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades