Back to top

ERC guanya les eleccions a Reus

Durant tot l'escrutini el PSC havia anat liderant el recompte, però a la recta final els republicans han avançat els socialistes i han tornat a guanyar unes eleccions a Reus. Junts ha quedat en tercera posició i, ja molt més allunyats, VOX en quarta.

Esquerra ha tornat a guanyar unes eleccions a Reus. El 2019, en les darreres eleccions generals, ja van aconseguir la victòria amb un 22% de suports i amb prop d'11.000 vots. Aquest 2021, amb una participació especialment menor, han repetit el percentatge, un 21% dels vots, el que representa gairebé 7.000 vots, precisament per aquesta davallada en la participació. 

Els republicans li han pispat la victòria a l'sprint final al PSC, que durant tot el recompte ha anat per davant. Ja va passar quelcom similar el 2019, a les eleccions municipals. El PSC va començar amb una elevada incidència de vot, però a mesura que va avançar la nit, les dades es van anar ressituant. És probable que en aquells col·legis on els socialistes tenen més suports l'escrutini s'acabi més ràpid. El PSC ha aconseguit pràcticament el 21% de vots, i ha quedat a molt pocs suports dels republicans, poc menys d'un centenar. 

En tercera posició ha quedat Junts que ha millorat molt els resultats de les darreres generals i que pràcticament ha clavat el percentatge de vot respecte al 21D del 2017. Un 20% dels votants i una sensació que aquests han respost. De fet, el PDeCAT no ha arribat al miler de vots a la ciutat, quan es podia preveure que, amb la campanya del partit al territori, esgarrapessin molts més vots a la candidatura de Junts. La presència de l'alcalde de la ciutat i d'un candidat de la ciutat no ha estat suficient. 

reus

Canvis importants en el panorama unionista

VOX ha estat la gran sorpresa altre cop. A les generals del 2019 van treure 4.500 vots, el que representava pràcticament un 10%. Aquest cop, amb la caiguda de participació, s'han mantingut els percentatges. L'extrema dreta, però, aquest cop no ha anat massa més enllà dels 3.300 vots. Ara bé, la tendència de les darreres eleccions apunta al fet que a la ciutat hi ha un grupuscle afí a les tesis de VOX. S'apunta al fet que són gent jove, alguns dels quals han votat per primer cop. 

La CUP, amb 2.300 vots, no ha superat el seu paper a les darreres eleccions generals, quan van fregar el 6%. Aquests comicis, amb un 7%, han aconseguit convertir-se en cinquena força a Reus, però han caigut notablement en vots. S'han quedat molt lluny dels 4.300 vots del 2015 i els 4.200 del 2017. La CUP tampoc millora resultats respecte a les municipals del 2019. 

Ciutadans, sisena força a Reus i amb 1.800 vots, veu com s'estimba a la ciutat en comparació amb el que va passar el 2017. Aleshores van treure més de 12.000 vots a Reus. La tònica del partit taronja a tot Catalunya també s'ha notat a la capital del Baix Camp. Els votants de Ciutadans o s'han quedat a casa o han votat el PSC o VOX. 

El PP també veu com VOX l'avança per l'esquerra. A Reus poc més de 1.400 vots aquest 14F. El 2017 en va sumar més de 5.000. Des d'aleshores, els populars han anat perdent força a marxes forçades. Les últimes municipals van treure poc més de 2.000 vots, i les darreres generals, més de 4.000. La manca de participació també els ha passat factura. 

Els resultats als diferents barris de Reus

L'entrevista

Paraules clau:

Notícies relacionades