Back to top

Esport, vinyes, vi i diversió a la Marató del Priorat

Mig miler de persones han participat a la quarta edició de la Marató del Priorat, una prova esportiva peculiar que combina l'esforç físic amb les vinyes i el vi. A més, es demana als participants que es disfressin. Tot plegat fa que sigui una festa de l'esport amenitzada per actors i grups de música que animen l'ambient.
cursa

Enmig de vinyes i cellers, centenars de persones han recorregut, majoritàriament corrent, però també algunes caminant, diverses poblacions del Priorat, en el marc de la marató i mitja marató que s'organitza, des de fa quatre anys, a la comarca. És però, una cursa única, tal com explica Xavi Martí, un membre de l'organització. "Al país, com aquesta no en trobaràs cap. Realment, ja veureu la gent com es disfressa, les cates de vi de 18 cellers que ens col·laboren, doncs no hi ha un vi al món semblant, les actuacions musicals, el teatre...".

Els participants han sortit de la cooperativa de Falset Marçà, una de les Catedrals del Vi del país, i al llarg del recorregut han passat per Bellmunt, Gratallops, la Vilella Alta, Torroja i Porrera. Al final, per molts, guanyar és el de menys, i el que més importa és passar-s'ho bé mentre fan esport. La Teresa Ballús, de Vacarisses, explica que "vam venir el primer any que vau fer la marató (...) i ens ho vam passar molt bé, parant a tots els cellers... ho vam trobar molt divertit...". El Salvador Serramià, de Tarragona, afegeix que "és una de les úniques curses aquí a Catalunya que a cada avituallament donen un trago de vi. Després, també hi ha un ambient festiu, perquè hi ha gent que es disfressa, i és divertida, aquesta cursa, és diferent a les altres. La Carme Berlanga, de Gelida, diu que "és la segona vegada que venim disfressades, l'any passat ens vam disfressar de raïm, aquest any ens hem disfressat de la prehistòria, i ens ho passem molt bé en aquesta cursa, aquesta cursa és meravellosa". Des de l'organització, diuen que "hi ha gent que no ho pot evitar i van a guanyar, però són pocs. La majoria vénen amb els amics d'entreno, vénen a disfrutar, a no mirar el rellotge, i a passar un dia i descobrir el Priorat, que d'això es tracta".

Un centenar de voluntaris han fet possible que es pogués celebrar la cursa, una prova esportiva que va néixer amb la voluntat de mostrar el potencial paisatgístic, cultural i vitivinícola del Priorat al món.