Back to top

Esquerra revalida la victòria a Reus i a la demarcació

Sis mesos després de les generals del mes d'abril, el panorama a Tarragona ha canviat radicalment. Tot i que ERC es manté líder, l'aclaparadora derrota de Ciutadans ha permès al PSC recuperar el segon diputat.
ERC10N

Esquerra Republicana de Catalunya torna a guanyar les eleccions generals a Reus.

Tot i que a l'inici de l'escrutini el PSC s'havia avançat, com ja va passar a les municipals del maig, els republicans han anat recuperant terreny. El frec a frec ha estat constant i ambdues formacions s'han mantingut en un empat tècnic durant bona part de la nit. Ambdues formacions s'han confrontat fins que finalment la pilota s'ha acabat decantant pels independentistes. 

Reus 10N

De fet, un cop Esquerra ha avançat el PSC ja no ha perdut el lideratge. Els republicans tornen a aconseguir una victòria a Reus en unes generals. Un fet que van aconseguir per primer cop el passat 28A. Abans, històricament, el PSC sempre havia guanyat les generals a Reus, excepte els darrers comicis, que se'ls van endur En Comú Podem i les marques de l'antiga Convergència i Unió. 

Tot plegat tenint en compte que tant ERC com el PSC han caigut en nombre de vots respecte el passat 28A. Els republicans aleshores van aconseguir 12.847 vots, molts més que els 10.844 d'aquest 10N. De la mateixa manera, els socialistes, que a l'abril van sumar 12.057 vots, aquest diumenge s'han quedat a 10.111

Junts per Catalunya manté la tercera posició

Un altre frec a frec, que s'ha resolt abans i amb menor intensitat, ha estat el que han protagonitzat En Comú Podem i Junts per la tercera posició. Si ERC i PSC es barallaven amb un 21% dels vots cadascun, en aquest cas, la picabaralla es mantenia al voltant dels 11 i 12%. 

De la mateixa manera que amb el PSC i ERC, també En Comú Podem perd suports respecte el 28A. L'esquerra progressista de Podem a Catalunya, en canvi, ha passat de 6.191 vots a 5.574 aquest diumenge. Els exconvergents, de la seva banda, no només aguanten el cop, sinó que incrementen suports, passant dels 6.034 als pràcticament 6.274. 

La derrota de Ciutadans i l'auge de VOX

Si una qüestió es plantejava enèrgicament aquest 10N era si el fenomen de l'extrema dreta, que va aconseguir irrompre al parlament espanyol per primer cop el passat mes de maig, era un fenomen passatger o havia arribat per quedar-se. Amb el resultat a l'Estat, VOX reafirma la seva existència i augura convertir-se en la pedra a la sabata del Partit Popular o Ciutadans. De fet, el que ha passat a Reus ve a fotografiar aquesta realitat. 

Reus10N

A Reus, VOX s'ha convertit en la cinquena formació política a la ciutat, i s'ha col·locat per davant del PP i de Cs. També de la CUP. Si les passades generals, els feixistes van aconseguir 3.000 vots rodons a la capital del Baix Camp, en aquesta ocasió, la xifra de votants de l'extrema dreta a la ciutat s'ha elevat fins als 4.489

On creix Vox?

I això que el PP s'ha recuperat de forma espectacular després de la desfeta del 28A. Una desfeta que aquest cop s'ha contagiat a Ciutadans, que s'ha quedat amb 3.223, menys de la meitat que fa sis mesos. 

La CUP, de la seva banda, es queda a prop de Ciutadans, amb 2.891 vots. Molts més que el Front Popular, que en va sumar pocs més de mil. Ara bé, els independentistes queden lluny de les expectatives i d'aconseguir el diputat a Tarragona

Els resultats a Tarragona

De la seva banda, a la circumscripció de Tarragona s'han vist canvis importants respecte el 28A. Els resultats d'aquest 10N han permès al PSC sumar un segon diputat, mossegant-li a Ciutadans, que ha vist com s'ensorrava aquestes generals. 

Resultats Tarragona

Paraules clau:

10N

Notícies relacionades