Back to top

Un estudi amb segell reusenc analitza els orígens medievals dels Pastorets

Ha rebut l'ajut de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i s'ha presentat a l'Orfeó Reusenc

L'estudi fet per una reusenca sobre els orígens medievals dels Pastorets ha rebut l'ajut de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. Es tracta d'un premi que atorga l'entitat per motivar la investigació sobre aquest fet cultural i tradicional. L'objectiu és que hi hagi més bibliografia i estudis sobre aquestes representacions que, tot i el seu arrelament, tenen poques mirades que els abordin des d'un punt de vista científic.

Lenke Kóvacs ha analitzat textos medievals que són l'embrió dels pastorets que es representen avui en dia. Precisament són la prova, segons apunten des de la Coordinadora, que es tracta d'una tradició que ha evolucionat sempre, que ho continua i ho ha de continuar fent, però de la qual cal conèixer les arrels per projectar-se cap al futur.

Els pastorets, peça indestriable de la història del teatre català

Una tradició que té un paper indestriable en la història del teatre català i, per tant, on la llengua també n'és un actor imprescindible. El president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Josep Peremiquel, defensa que "els Pastorets són patrimoni, estan basats en la història del teatre català des de molt antic i la llengua catalana és un element cabdal de tota aquesta tradició".

La presentació de l'estudi s'ha fet a Reus com a ciutat on resideix l'autora que, de fet, també va ser cantaire de l'Orfeó. Un altre motiu per escollir la capital del Baix Camp és la voluntat de reivindicar els pastorets com un fet cultural de país. Peremiquel recorda que "els Pastorets han estat una escola de teatre i la font de molta activitat teatral i d'associacionisme a Catalunya". És per això, destaca, que "es fan pastorets a prop de casa a tot el país, perquè vertebra aquesta estructura cultural de Catalunya, que en els pastorets té un fenomen viu, potent, jove i vigent".

Precisament l'Orfeó Reusenc on s'ha fet aquesta presentació manté la tradició dels pastorets a la ciutat. Una representació que arriba aquest cap de setmana amb el primer passi, aquest dissabte, 30 de desembre a dos quarts de set de la tarda, i que es tornarà a representar els dies 7, 13 i 14 de gener.

Paraules clau:

Notícies relacionades