Back to top

Estudiaran com va afectar la Guerra Civil a la vida dels reusencs

Com a resultat d'aquesta recerca, el Museu de Reus presentarà una exposició temporal al Museu Salvador Vilaseca, que anirà acompanyada d'activitats complementàries

L'Institut Municipal Reus Cultura Museu de Reus impulsa una recerca sobre la vida quotidiana a Reus després de la guerra de 1936-1939. L'objectiu és apropar-se a l'experiència viscuda per la població, des del 15 de gener de 1939 i en les primeres dècades –anys 1940 i 1950– del franquisme: el nou règim, la repressió, la subsistència diària, la moral i la religió, l'oci, l'ensenyament i la cultura... en l'àmbit de Reus i altres poblacions pròximes.

L'estudi vol acostar-se al coneixement d'aquell període des de l'òptica de la memòria personal. El treball, en col·laboració amb el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa, parteix de testimonis orals aplegats per l'entitat –que investiga des de fa anys sobre la memòria històrica– i d'entrevistes realitzades en els anys 2021 i 2022. Alhora, s'han aplegat memòries escrites, publicades o no, amb testimonis d'aquell moment, amb la col·laboració de l'Arxiu Municipal de Reus.

Amb l'estudi es farà una exposició

Com a resultat d'aquesta recerca, el Museu de Reus presentarà aquesta tardor una exposició temporal, amb el títol «Després de la guerra» i al Museu Salvador Vilaseca, que anirà acompanyada d'activitats complementàries, com ara visites comentades o conferències.

En definitiva, es vol que l'exposició serveixi tant per donar a conèixer què va representar la instauració del règim franquista després de la victòria dels militars rebels, com les conseqüències –destrucció, morts, exilis, misèria...– que tota guerra té sobre la població que la pateix. Un fet que considerem d'absoluta actualitat.

La recerca, en curs, és oberta a noves aportacions. En aquest sentit, fem una crida a les persones que per records –també de segona o de tercera generació– vulguin aportar el seu testimoni perquè contactin amb el Museu o amb l'associació Carrutxa. Igualment, aquelles que disposin de memòries escrites i vulguin compartir-les.

Paraules clau:

Notícies relacionades