Back to top

Facilitar la vida dels diabètics que viuen en zones rurals

Investigadors de la URV i l'Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili han desenvolupat un sistema mòbil perquè els pacients que pateixen diabetis a les zones rurals puguin ser diagnosticats de retinopatia a temps, la primera causa de baixa visió al món occidental.

Es calcula que a l'estat espanyol un 25% de la població té o tindrà diabetis al llarg de la seva vida. La incidència és cada vegada més alta i una detecció precoç és clau per evitar que els casos es compliquin. De fet, si la malaltia va més enllà, pot acabar creant una retinopatia diabètica. Aquesta afecció és la primera causa de baixa visió al món occidental entre la població d'entre 50 i 70 anys. Precisament, per detectar aquesta afectació ocular com més aviat millor, la Universitat Rovira i Virgili ha desenvolupat una nova tecnologia basada en un programari amb intel·ligència artificial.

Fins ara, aquesta prova només es podia fer amb un retinògraf, un aparell molt complicat de transportar i que en el cas del Baix Camp n'hi ha un a l'Hospital Sant Joan de Reus, un al cap Sant Pere i un a Cambrils. Amb aquest sistema els pacients podran fer-se-la al seu centre d'atenció primària sense necessitat de desplaçar-se. 

Tot i que de moment només és un projecte, s'espera que en un futur pugui convertir-se en una realitat. El sistema nacional de salut contempla una revisió anual del fons de l'ull per a cada pacient amb diabetis i això facilitaria molt la vida a les persones amb diabetis que viuen a les zones rurals.

Paraules clau:

Notícies relacionades