Back to top

"Faig el pa que he fet sempre"

El forn Cal Llengüet elabora el pa amb el mateix procediment des de la seva fundació l'any 1908. La quarta generació d'aquest establiment centenari no té relleu generacional. El seu propietari ens ha explicat com va sorgir el nom del forn i com elabora les seves especialitats.
Cal Llengüet, el forn de tota la vida de Reus

"A Barcelona li diuen llonguet en canvi aquí li diem llengüet". Aquesta diferència dialectal després de repetir-la "molt al meu avi es va convertir en el nom del forn", ha detallat l'actual propietari de Cal Llengüet, Josep Maria Barbé. Fer de forner avui en dia resulta menys pesat que anys enrere perquè la tecnologia facilita la feina.

Malgrat això, aquest forner continua llevant-se a les quatre de la matinada per fornejar el pa, que fa hores que està reposant. "Preparo totes les especialitats, pa d'espelta, de moresc o la coca de recapte", ha explicat aquest forner. "Si volgués fer molta producció també ho sabria fer però llavors hauria d'usar química" però, ell prefereix "un pa que quan el treus a les vuit del matí del forn te'ls puguis menjar a les vuit de vespre ".

I en aquest sentit, posa de relleu l'elaboració artesana ja que des de que comença a elaborar el pa fins que l'acaba han passat unes deu o onze hores. La quarta generació de forners de Cal Llengüet ha refusat valorar l'elaboració industrial del sector, perquè el Josep Maria utilitza el mateix procediment i els mateixos ingredients que les generacions anteriors. "Faig el pa que he fet sempre", ha reblat.  

Consulta aquí la resta de comerços històrics de Reus