Back to top

Falset es prepara per celebrar Sant Antoni amb la tradicional Encamisada

Aquesta celebració va ser declarada d'Interès Nacional l'any 2011 i rememora una llegenda de la Guerra del Francès.

Explica la llegenda que durant la victòria sobre les tropes de Napoleó, durant la Guerra del Francès, els falsetans van aprofitar una nit de boira per vestir-se de blanc per passar inadvertits i alliberar-se del setge a què estaven sotmesos. Tot plegat sembla que va coincidir amb la festivitat de Sant Antoni i d'aquí l'origen de la festa de l'Encamisada. Les primeres notícies de la celebració daten del 1868 i els Falsetans han adaptat aquesta festa als Tres Tombs que tothom coneix malgrat que aquest, són relativament moderns.

D'aquesta manera els falsetans s'estan preparant per celebrar aquest cap de setmana la Festa de l'Encamisada. Una celebració que també es diferencia dels Tres Tombs perquè cada família o colla participa portant i decorant un carro i fent-se la seva pròpia vestimenta. A més a més, també hi ha la participació de diables que són de la festivitat i només surten per l'Encamisada.

L'Encamisada sortirà pels carrers de Falset el proper dissabte a les 19 h de la tarda i també el diumenge durant el matí. Un dels moments destacats de la celebració és la benedicció dels panets típics de Sant Antoni i la ballada de la tradicional Jota de Falset.

Paraules clau:

Notícies relacionades