Back to top

Falset rememora els 85 anys dels bombardejos de la Guerra Civil

Sota el títol "Falset bombardejat", la població ha organitzat unes jornades commemoratives que inclouen visites guiades a escenaris de la guerra civil, una exposició, una recreació històrica, i la projecció d'un documental amb testimonis inèdits.

La plaça d'Àngel Marquès de Falset, coneguda com plaça Vella, és un dels punts on ha fet parada la ruta dels bombardejos de Falset, un recorregut que ha arrencat del Castell de Falset i que ha volgut rememorar els 85 anys d'aquells fets que van canviar el transcurs de la història dels falsetans. La visita també ha fet parada, entre d'altres punts, a la plaça de la Quartera, on hi ha un refugi antiaeri al seu subsol. Un centenar llarg de persones s'ha sumat a la ruta guiada, que ja es va poder viure el 2013, amb motiu de la commemoració dels 75 anys dels bombardejos.

Tres dies que van canviar-ho tot

Malgrat que els bombardejos van durar només tres dies, del 29 al 31 de juliol de 1938, la destrossa urbanística va ser molt important, i va afectar una quarantena de cases. També l'episodi de bombes va suposar un gran impacte social i un punt d'inflexió pels qui ho van viure i per a les futures generacions. Actualment continua sent incert el nombre de víctimes mortals, ja que a Falset hi havia refugiats i moltes persones de pas, en tractar-se de l'epicentre de la rereguarda més immediata a la Batalla de l'Ebre.

panells bombardejos

Paraules clau:

Notícies relacionades