Back to top

Festa maratoniana a una setmana del referèndum

Just a una setmana del referèndum de l’1 d’octubre, la plaça del Mercadal ha acollit una nova mobilització per reivindicar la democràcia. Un acte que s’ha desenvolupat en paral•lel a la resta de places de la vila de Catalunya, i que a Reus ha comptat amb la participació d'elements del seguici festiu, els Batukats del Bolet, l’Orfeó Reusenc i músics locals com Joan Masdéu i Fito Luri.
Festa maratoniana a una setmana del referèndum

Última gran jornada festiva en vistes a l’1 d’octubre. La Marató per la Democràcia ha omplert a vessar la plaça del Mercadal de gent amb ganes de passar-s’ho bé i, si pot ser, de fer-ho a l’ombra. L’acte, organitzat conjuntament per Òmnium Cultural i l’ANC, ha volgut ser una nova demostració d’unitat i de rebuig contra les detencions i les últimes actuacions del govern espanyol per minvar l’autonomia de Catalunya. "No són moments per prendre's amb broma, l'Estat té molta força, fa tot el que pot i ho seguirà fent fins a l'últim segon. Però ens ho hem de prendre tal com som els catalans, és a dir, gent amb sentit de l'humor i amb ganes de fer les coses amb alegria i en pau", ha manifestat Emili Argilaga, president d'Òmnium Baix Camp.

Diversos elements del seguici festiu, com el Ball de Cercolets i el Ball de Bastons, i també els Batukats del Bolet, han contribuït a donar un ambient festiu a la Marató per la Democràcia, aprofitant també que hagi coincidit amb la revetlla de Misericòrdia. Tampoc han faltat les actuacions musicals amb artistes locals com Joan Masdéu i Fito Luri. Els crits que més han sonat han estat els de ‘Votarem’ i ‘Independència’, excepte quan la plaça ha emmudit amb el Cant de la Senyera de l’Orfeó Reusenc.

Entre els assistents, Xavier Bagés ha assenyalat com una "obligació" haver vingut a la plaça del Mercadal "per defensar les institucions del país, a més de poder fer un vermut". Tampoc s'ha volgut perdre la Marató per la Democràcia Kàtia Llauradó, que malgrat que per edat no podrà votar el proper diumenge, ha vingut acompanyada de família i amigues "per fer pinya com a poble i poder ser lliures". D'altra banda, Álex Porres ha assegurat que ve de part del seu avi, que va lluitar a la guerra civil. "Som els néts dels que van perdre la guerra i aquesta vegada la volem guanyar". La seva companya, Cristina Cruz, ha demanat que "l'Estat no ens imposi el que vol, perquè nosaltres tenim dret a votar i a decidir".

El punt i final a la Marató per la Democràcia l’ha marcat el dinar popular que s’ha organitzat al voltant de la plaça. Els assistents han portat de casa menjar, taules i cadires i se’ls ha convidat a vermut de Reus. El que no canvia és la tònica que ja és característica en aquest tipus de mobilitzacions: jornada festiva, pacífica i reivindicativa,  cada vegada més a les portes del referèndum del proper diumenge. 

Paraules clau: