Back to top

El fons documental i fotogràfic de Vidal i Barraquer, obert a la ciutadania

Més de 23.000 imatges de Cambrils, però també del Camp de Tarragona, Barcelona i fins i tot de l'estranger. Són algunes de les fotografies que a partir d'ara s'obriran al públic després que la família del cardenal Vidal i Barraquer hagi decidit cedir el seu arxiu familiar a l'Ajuntament de Cambrils i l'Arxiu Nacional de Catalunya.
El fons documental i fotogràfic de Vidal i Barraquer, obert a la ciutadania

Quatre fotògrafs, 23.500 imatges i més de 3.000 documents. Són les xifres que es desprenen de la cessió per part de la família del cardenal Vidal i Barraquer a l'Arxiu municipal de Cambrils i a l'Arxiu Nacional de Catalunya. D'aquesta manera, es posa a l'abast de la ciutadania el fons fotogràfic i documental dels parents del cardenal de la pau. Segons el regidor de Cultura, Lluís Abella, aquesta és una cessió que facilita la feina als investigadors i permet que la societat conegui més el passat per millorar el futur. 

A través de les fotografies preses pels familiars del cardenal, Montserrat Vidal-Barraquer, Josep Vidal i Barraquer, Ramon Vidal-Barraquer Marfà i Josep Maria Vidal-Barraquer Marfà, permeten conèixer una altra vessant del religiós, però també mostren l'evolució social i paisatgística no només de Cambrils sinó també del territori català i part de l'estranger. Així ho explica l'arxiver municipal de Cambrils, Pedro Otiña, qui ha destacat la gran varietat d'instantànies preses pels familiars del cardenal. 

Pel que fa als documents que s'obren al públic, la gran majoria són de caire notarial datats a partir del segle XVI, però també n'hi ha sobre comptabilitat o bé personal del purpurat, tal com explica el nebot nét del cardenal, Francesc Vidal-Barraquer. 

El fons fotogràfic i documental físic original es troba en aquests moments a l'Arxiu Nacional de Catalunya, ja que la família va considerar que era l'organisme idoni per reconstruir aquell material més malmès pel temps i conservar-lo degudament. Això no treu que tant aquesta institució com l'Arxiu Municipal de Cambrils comptin amb un acord d'absolut intercanvi d'aquests documents. Paral·lelament, l'Ajuntament de Cambrils compta amb la digitalització de tota la documentació, que es podrà consultar públicament a través de la web de l'arxiu local en els propers mesos.

Paraules clau:

Notícies relacionades