Back to top

El Fons de liquiditat comú remou el sector cooperatiu català

JONATÁN SORIANO

Aigües remogudes en el sector cooperatiu català com a conseqüència del Fons de liquiditat que la Generalitat ha aprovat per decret llei. 26 cooperatives s'han organitzat contra aquesta eina mentre que l'Associació de Seccions de Crèdit la defensa. Una situació que no passa desapercebuda a Cambrils i que ha generat incertesa tant en la cooperativa municipal com en els afectats per a la recuperació dels passius. 

El Fons de liquiditat aprovat per la Generalitat en un decret llei aquest mes de maig ha reviscut un vell conflicte dins el sector cooperatiu de Catalunya. I és que la creació d'aquesta eina ja es va plantejar entre les cooperatives catalanes temps enrere, sense aconseguir prosperar. Ara un 94% de les 83 cooperatives que tenen secció de crèdit ha participat en la votació promoguda per l'Associació de Seccions de Crèdit. Del total de les votacions, un 70% ha estat a favor d'impulsar el fons, el que representa més dels dos terços necessaris per aprovar-ho. La dada, però, no ha servit per apaivagar els reticents, que es concentren en 26 cooperatives de la demarcació de Lleida i de les Terres de l'Ebre, i que s'han organitzat amb el nom de Plataforma Antifons, defensant que no estan disposats a pagar el 3% que demana la Generalitat i criticant el procés de creació de l'eina. "Això està fet per tancar les seccions de crèdit, que són l'únic instrument que tenen molt pobles per donar una mica de finançament", explica el president de la Plataforma Antifons i president de la Cooperativa de Maials, Josep Segura. "El cas de Cambrils ve d'anys enrere i s'hauria d'haver controlat. Ara ens diuen que em d'aportar el 3% dels nostres dipòsits, cosa que no ens ve de gust, la veritat", manifesta David Pauls, representant de la Cooperativa de Corbins. 

L'Associació de Seccions de Crèdit, per la seva banda, defensa la necessitat del Fons de liquiditat, ja que cap entitat cooperativa està completament protegida davant els possibles factors externs que el sector ha d'afrontar. "El fet que una cooperativa hagi fet les coses bé tota la vida no és una garantia d'exempció de certs riscos", explica el president de l'Associació de Seccions de Crèdit, Lluís Roig. 

Una situació que arriba en forma d'incertesa a Cambrils. La Cooperativa Agrícola de Cambrils confia en l'aval que té de la Generalitat per ingressar quant abans el préstec de 10 milions d'euros, mentre que la Plataforma d'Afectats per la Cooperativa es mostra inquieta davant la possibilitat que les discrepàncies puguin endarrerir el retorn del 40% inicial dels passius. "No es fa només per la Cooperativa de Cambrils, sinó pel que pugui passar al sector. En el nostre cas, aquests diners estan avalats per la Generalitat", ratifica Jaume Baiges, president de la Cooperativa de Cambrils. "Pot acabar suposant un retard en el nostre calendari a l'hora de recuperar el passiu", confessa el president de la Plataforma d'Afectats per la Cooperativa, Daniel Pallejà. 

Segons l'Associació de Seccions de Crèdit, el fons estarà dotat amb 18 milions d'euros, 10,5 dels quals aniran a la Cooperativa de Cambrils i a altres pagaments del sector previs. A més, garanteixen el desembors del préstec a l'entitat cambrilenca al mes de juliol.