Back to top

França, Cuba o la Xina a tocar de Cambrils

El Parc Samà es va construir a finals del segle XIX de la mà d'una família d'Indians. Des d'aleshores aquest indret s'ha distingit per la varietat d'espècies tant botàniques com d'animals que alberga. Nosaltres hem visitat el parc per conèixer millor el caràcter exòtic d'aquest indret i les espècies que habiten en els seus jardins.
França, Cuba o la Xina a tocar de Cambrils

Salvadó Samà va ser un reconegut polític tant a Catalunya com també a Cuba i és el que és conèixer com un Indià. I és que ell i la seva família va emigrar a les colònies espanyoles de l'època per fer fortuna. Un cop va tornar a terres catalanes, va promoure el que avui dia coneixem com el Parc Samà, un indret que alberga moltes espècies exòtiques, el resultat vivent dels seus viatges a l'Amèrica Central, Anglaterra, França o la Xina. Actualment aquests jardins són gestionats externament però sempre treballant per preservar el llegat biològic i zoològic del parc.

Francisco Javier Castillo és conseller delegat de Expertus Turismo y Ocio, l'empresa que actualment gestiona el Parc Samà i explica que "hem començat amb les col·leccions d'animals però sempre amb però sempre amb un concepte de zoològic del segle XXI. El nostre objectiu és educar primer per donar a conèixer i donar a conèixer per a conscienciar sobre la situació d'algunes espècies d'animals".

El Parc Samà alberga una de les millors col·leccions de palmeres de tot l'estat espanyol. Algunes viuen en aquest indret des del 1890 i també hi formen part especies que són úniques a Catalunya com el xiprer dels pantans. El Parc també té declarats 5 arbres com a monuments naturals de Catalunya nomenats per la Generalitat. Per altra banda, des del parc fan una tasca de preservació d'espècies d'animals provinents d'arreu del món.

Castillo afegeix que "hem de diferenciar les espècies que naturalment viuen al parc, que són moltíssimes com esquirols o puputs, tan petits mamífers com aus i després les que hem introduït nosaltres amb esperit d'educació ambiental i de conservació. Aquestes espècies serien per exemple els faisans, la tortuga mediterrània i els galls d'indi que hi ha solts pel parc. Les col·leccions de galls d'indi eren molt comuns en aquests parcs modernistes. Es dedicaven a fer petites col·leccions que mostren aus singulars de l'època".

Enguany el Parc ha estrenat una nova atracció, un laberint de panís de prop d'una hectàrea. La intenció és que petits i grans aprenguin a conèixer millor la vida dels indians a través d'un joc que els portarà o no, pel camí correcte.

Olga Ochoa és una visitant del parc i explica que el laberint "és molt xulo perquè et diverteixes i aprens moltes coses culturals llegint les pistes sobre el propietari, Salvador Samà".

Glòria Ochoa també ha visitat el parc i explica que "aprens coses sobre els indians, sobre qui fa fundar el parc, el senyor marquès, està molt bé".

Els laberints de blat de moro són molt típics als Estats Units i al nord d'Europa i el principal avantatge que té aquest recurs és que permet generar un nou itinerari cada any, ja que la planta creix i mor en aproximadament 6 mesos.

Paraules clau:

Notícies relacionades