Back to top

El futur Parc Eòlic de Vilabella aixeca polseguera al territori

Els ecologistes agrupats a Xarxa-Sud denuncien l'inici de la tramitació del Parc Eòlic de Vilabella, que s'instal•larà entre els termes municipals de Riudecanyes i Riudecols. Titllen aquest micro parc d'innecessari perquè consideren que es trinxa novament el territori
Parc Eòlic Vilabella

Entre el Puig de Villabella i el cim del Bres, ubicats a l'est del municipi de Riudecanyes i sud del de Riudecols, està projectada la construcció de cinc molins, els qual generaran una potència total de 10MW. Es tracta del primer dels deu projectes de parcs eòlics en tràmit al Baix Camp, el qual es troba en fase de consulta. En concret, el document de la línia d'evacuació que hauria de connectar el parc de Vilabella amb la l'empresa de subestació de Reus.

Tot i que està en fase inicial, el projecte ja aixeca polseguera. Els grups ecologistes denuncien que el territori concentra una part significativa de producció d'energia. I malgrat que no s'oposen a l'energia eòlica si que critiquen el model opac de tramitació per part de l'administració. "La repercussió de tenir un productora d'energia eòlica a Riudecols no es notarà en el rebut de la llum", ha reblat Antoni Mestre, membre de la Plataforma Delterpa. A més, els ecologistes apunten que aquest és el preàmbul a la construcció d'un macroparc eòlic encobert.

En la mateixa línia, el diputat al Parlament de Catalunya, Sergi Saladié, ha afirmat que " és la idea dels vells projectes que per saltar-se les poques limitacions existents" i ha assegurat que "aquests projectes es tramitaven de forma fragmentada per estalviar-se avaluacions d'impacte ambientals més severes".

Ara per ara, s'està avaluant l'estudi d'impacte ambiental de la línia d'evacuació, la qual contemplat tres traçats possibles. Aquests travessen els termes municipals de Riudecols, Botarell, Riudoms i Reus. El recorregut què te més números per ser el definitiu és el que conté una xarxa aèria de més de 9 mil metres i que necessita instal·lar unes 46 torres elèctriques.

Podrien ser molts els propietaris d'aquesta futura xarxa elèctrica, un d'ells és el Cedric Galliand, qui no sap com podria afectar al seu negoci. "Faig agricultura ecològica i no hi ha legislació sobre la possible afectació als meus productes si m'hi instal·lessin alguna torre elèctrica".

El parc de Vilabella no té tan sols l'oposició dels ecologistes, sinó que també d'altres alcaldes com el de Riudoms. Josep Mª Cruset ja ha presentat un informe desfavorable perquè considera que el territori ha patit prou cicatrius. "No té sentit castigar més aquesta zona que ja genera una càrrega de producció d'energia molt alta quan aquestes a més a més no resolen cap problemàtica perquè nomes ofereixen energia a 2.000 habitatges", ha argumentat Cruset.

En canvi, els alcaldes dels municipis implicats s'han mostrat  favorables. Pel que fa a l'alcaldessa de Riudecols, Anna Aragonès, ha afirmat que "l'energia eòlica és bona però, s'ha d'estudiar la seva ubicació", per això "estem a l'espera que els organisme com l'ACA i el Departament de Medi Ambient en certifiquin la seva viabilitat".  

Amb més rotunditat ho ha  manifestat Josep Mª Tost, batlle de Riudecanyes qui ha remarcat que " no és una qüestió d'estar-hi a favor o en contra, som un territori on fa vent i el nostre país vol anar cap a les energies fotovoltaiques i eòliques". I en aquest sentit, Tost si que ha destacat la necessitat de repensar "quin model d'energia eòlica volem com a país".

D'altra banda, la CUP presentarà una proposta de resolució al Parlament per tal que el govern aturi la tramitació dels nous projectes de parcs eòlics per tal de replantejar el model energètic previst en el pla de l'Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020.

Tost nega l’acusació de la CUP d’incompatibilitats de càrrecs

Els anticapitalistes també tenen previst denunciar a l'alcalde de Riudecanyes i director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Mª Tost per possibles incompatibilitats de càrrecs per la seva vinculació entre la promotora del parc eòlic i l'assessoria CLATOVALLS.

Segons indica el perfil de LinkedIn del batlle de Riudecanyes, Josep Maria Tost i actual director de l'Agència de Residus de Catalunya, és soci fundador de la consultoria CLATOVALLS. Una empresa fundada el 1992 dedicada a assessorar projectes d'energies renovables, com és el cas de la promotora del Parc Eòlic de Villabella, Foment d'Energia Eòlica del Baix Camp.

Per la qual cosa, des de la CUP apunten a possibles incompatibilitats de càrrecs en la tramitació d'aquest mircro parc eòlic. "El Departament de Medi Ambient ha d'acabar autoritzant si s'escau aquest projecte, per tant, denunciem aquesta manera de fer que pot ser legal però que en cap cas som legitimes i que des del nostre punt de vista no són ètiques", ha reblat Sergi Saladié, diputat al Parlament de Catalunya. 

Per la seva part, Josep Maria Tost, ha negat aquesta acusació i s'ha defensat desvinculant la seva trajectòria professional amb la política." Sóc un empresari consultor que fa política temporalment i tinc molt clares les meves limitacions, per això, no hi ha prevaricació ni favoritisme en aquest tipus d'activitat". Per tot plegat, Tost a tret ferro aquesta polèmica i confia que el projecte de Vilabella seguirà endavant.