Back to top

El GEPEC alerta del risc per la biodiversitat del riu Siurana

El grup ecologista GEPEC alerta que la situació crítica que viu el riu Siurana pot acabar afectant la biodiversitat del riu. Asseguren que el Govern ha començat a retirar peixos davant la situació de sequera que es viu. La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes assegura que es garanteix el cabal ecològic.
Riu Siurana

El GEPEC denuncia que el riu Siurana baixa per sota del cabal ecològic. 16 litres per segon, enfront dels 20 que hi ha marcats com a mínim. Els ecologistes asseguren que s'està assecant molt ràpidament per culpa de les poques pluges dels darrers mesos i l'extrema calor d'aquests dies, que ha propiciat un increment de l'evaporització. Resolen que la capa freàtica pateix i que tot plegat afecta a la fauna del riu fins al punt de posar en risc la biodiversitat.

"Garantim el cabal ecològic"

A tot això la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes assegura que l'aigua que surt de l'assut que gestionen i que alimenta el riu Siurana està per sobre del que marca el cabal ecològic. És a dir, que sempre i quan es pugui, es garanteix el cabal 20 metres per segon al riu. I és que, més enllà de la manca de pluges, des de la comunitat alerten de fluctuacions en els darrers dies, que atribueixen a les obres pel desviament del trànsit a la carretera de Cornudella.

Amb tot, insisteixen que cada dia el pantà de Siurana perd un centímetre, ja sigui pel cabal o per l'ús dels seus usuaris i que sense embassament no hi hauria aigua per tothom. Des de la Comunitat de Regants asseguren estar compromesos amb el cabal ecològic i han comprat una nova comporta que ho regula per garantir-ho que diuen que els ha costat 25.000 euros.

El Pantà de Siurana

Andreu Escolà, portaveu del GEPEC, assegura que, més enllà del riu, també pateix el pantà. I més amb el transvasament previst per aquest estiu, de més de 3 hectòmetres cúbics, que pot arribar a situar, segons consideren des del GEPEC, l'aigua del pantà per sota del 25% de la seva capacitat. Actualment es troba per sobre del 50. I tot plegat ho acompanya de dures crítiques a la gestió que es fa de l'aigua.

El GEPEC també critica que s'hagi posposat sine die la darrera taula de l'aigua, prevista per a principis de juliol i que es podria celebrar, finalment, al setembre. Esperen que els resultats de les taules puguin posar negre sobre blanc a una problemàtica que insisteixen, està perjudicant greument la biodiversitat del Priorat.