Back to top

GEPEC denuncia que la Generalitat vol 'desmantellar' els espais naturals protegits

ADRIÀ MORTE

El GEPEC assegura que la xarxa d’espais naturals protegits del país corre perill. L’entitat naturalista ha denunciat la gestió que està duent a terme el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
Les retallades pressupostàries, el control polític dels parcs i l’explotació forestal són alguns dels arguments del GEPEC. Al territori, els parcs més propers que estan afectats per aquesta situació són el del Montsant, el de l’Ebre i el dels Ports. 

El GEPEC ha fet pública una carta dels directors dels espais naturals protegits especials de Catalunya que demana al president de la Generalitat, Artur Mas, que actuï davant el pla de desmantellament del departament d’agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural.

Segons l’entitat naturalista, durant aquests últims anys el departament ha promogut un pla de gestió que podria ensorrar tot el treball que s’ha portat a terme durant molts anys als parcs naturals del païs.

El GEPEC assegura que a partir de les retallades i amb l’aprovació del darrer pla de gestió el departament té com a objectius buidar de competències els parcs naturals, eliminar la figura del director de l’espai protegit i dels equips tècnics com ara els enginyers forestals o naturalistes, convertir els parcs únicament en un reclam turístic, eliminar la funció protectora i de conservació de l’entorn natural o incentivar l’explotació forestal i comercial dels boscos.

Segons l’entitat, aquest desmantellament afecta als 18 parcs naturals de Catalunya. Al territori, els més propers són el dela Serradel Montsant, el del Delta de l’Ebre i el dels Ports.