Back to top

El GEPEC denuncia una tallada forestal il·legal a Alforja

L’administració conclou que es tracta d’una infracció que pot ser sancionable

Als voltants del mes d'abril, al terme municipal d'Alforja, es va executar una tallada forestal il·legal i insostenible amb el medi natural i forestal. L'indret on s'ha produït és un espai protegit a les Muntanyes de Prades i al peu de la serra de la Mussara. El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) van presentar una denúncia.

Les conseqüències de la tallada forestal

La tala es va dur a terme durant l'abril i, segons el GEPEC, va afectar a aproximadament cinc hectàrees. A més, afegeixen que es va fer de forma "desorbitada i sense cap tipologia de control" i ha comportat "una pèrdua de biodiversitat molt elevada", perquè es va realitzar en època de cria d'ocells.

Encara es desconeix l'empresa responsable de la tallada que va ser indiscriminada i va comportar l'eliminació de 352 arbres mare.

Talada il·legal d'arbres a les Muntanyes de Prades

D'altra banda, denuncien que han deixat el sòl de la zona pràcticament nu, sense cap tipus de vegetació, què és la que permet la retenció de sediments i evita l’erosió del sòl. I afirmen que tenint aquest espai un desnivell superior al 20%, després de la tallada un episodi climàtic important, com per exemple pluja torrencial, suposaria una gran pèrdua de sòl i sediments

A més, s'ha produït en una zona que es troba dins de l'àrea protegida (Xarxa Natura 2000) Muntanyes de Prades.

La resolució de l'Administració

El GEPEC-EdC va presentar la denúncia d'aquests fets i l'Administració ha conclòs que les actuacions realitzades havien incomplert els condicionants d'execució aprovats en el Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal aprovat. L'incompliment del Pla pot ser motiu d'una infracció administrativa i sancionable.

Paraules clau:

Notícies relacionades