Back to top

GEPEC exigeix una moratòria immediata dels grans projectes d’energies renovables

El grup ecologista recorda que la Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va prometre que aplicaria jurídicament la moratòria d’aquests projectes, una mesura que forma part del pacte de legislatura d’ERC i la CUP

El passat 29 de juliol, Ecologistes de Catalunya (EdC), van demanar a la consellera Teresa Jordà, responsable del Departament d’Acció Climàtica, que aprovés la moratòria de tots els projectes insostenibles d’energies renovables en un període de temps breu de 40 dies. Aquests projectes són els que s’han dictaminat com a viables des de l’aprovació del Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per al canvi climàtic i l’impuls a les renovables.

Es va demanar a la consellera que, mitjançant la figura legal més adient (una resolució o decret) anunciés la redacció del Pla Territorial sobre els grans projectes d’energies renovables recollit al Decret Llei 16/2019, i declarant una moratòria als grans projectes mentre que aquest Pla Territorial no s’aprovi.

El perquè de la urgència d’aprovar la moratòria

Segons EdC, s’ha d’aprovar la moratòria per una qüestió de seguretat jurídica bàsica, per a totes les parts interessades en el procés administratiu: promotores, ajuntaments, moviments socials i ambientals, etc. Si no s’aprova la moratòria per la via jurídica adequada, aquesta no pot entrar en vigor. 

D'altra banda, aquesta moratòria s’ha d’aprovar legalment degut a la situació actual d’ambigüitat i d’inseguretat jurídica. Des de l’aprovació del Decret Llei 16/2019 fins avui, s’han tramitat aproximadament 1.367 aerogeneradors de projectes de centrals eòliques (dels quals 385 s'han descartat per considerar-los inicialment incompatibles), i 13.008ha de panells solars fotovoltaics (de les quals 3.689ha també han sigut descartades degut a incompatibilitats de diversos orígens). La moratòria impediria que s’executessin alguns d’aquests projectes.

Paraules clau:

Notícies relacionades