Back to top

El govern confina perimetralment Catalunya durant quinze dies

Addicionalment els municipis es veuran confinats durant els caps de setmana a partir d'ara, segons ha anunciat el govern català.

Catalunya estarà tancada perimetralment durant 15 dies. És l'anunci que ha fet el govern català en una roda de premsa. Una mesura que ha anunciat la Generalitat i que afectarà a tot el país durant els propers 15 dies. Addicionalment, també han comunicat el confinament municipal durant els caps de setmana. Així, el toc de queda d'aquest dijous a la nit s'encadenarà amb el confinament de cap de setmana, que s'acabarà dilluns a les sis del matí. 

Per fer-ho possible, el govern ha assegurat que els 200 cossos de policia local i el cos dels Mossos d'Esquadra amb 5.000 agents treballaran de forma conjunta per garantir el confinament municipal, tot fent els controls pertinents per intentar evitar la sortida massiva de persones de les ciutats.

El confinament municipal s'aplicarà durant els caps de setmana i no permetran que els ciutadans puguin sortir del seu terme municipal. Una normativa que es posarà en marxa a partir de les sis del matí de demà divendres i que s'allargarà fins les sis del matí de dilluns. Com a excepció, es contempla la possibilitat d'anar als cementiris a veure els difunts coincidint amb Tots Sants que estiguin enterrats en altres municipis, durant el 31 d'octubre i l'1 de novembre.

mob

En aquestes mesures s'hi inclouen excepcions que tenen relació amb la mobilitat al lloc de treball i sanitàries, que caldrà demostrar amb un justificant. D'altra banda, s'ha acordat la suspensió de les activitats culturals, el lleure juvenil i infantil i l'allargament de les mesures que mantenien tancats bars i restaurants. A més, s'ajornen les competicions esportives i se seguirà impulsant el teletreball en aquelles feines que sigui possible i la flexibilitat horària en aquelles feines que no es puguin fer a distància.

Pere Aragonès, vicepresident del govern de la Generalitat, ha catalogat 'd'aturada social' aquestes mesures, que augura que serveixin com a dic de contenció de la pandèmia. També ha anunciat una sèrie de paquets econòmics que buscaran paliar els efectes en els sectors professionals afectats. Paral·lelament, Aragonès ha assegurat que aquestes mesures no necessiten de ratificació judicial. Aragonès ha demanat que 'Tothom es quedi a casa menys per aquella gent que vagi a treballar, a l'escola o a realitzar una activitat essencial'.

La consellera de la Presidència Meritxell Budó ha apuntat que se 'suspèn el servei de restauració però es podrà seguir oferint servei a domicili' per intentar reduir la corba de contagis. A la vegada, ha recomanat a les empreses que facilitin el teletreball en aquells casos que sigui possible. 

Pel que fa al comerç, els recintes que es trobin dins dels centres comercials només podran obrir en cas de dedicar-se únicament a serveis essencials. També podran obrir al públic els negocis amb més de 800 m2 si tenen accés des del carrer, però reduint l'aforament al 30%.

comerç

La docència no obligatòria continuarà sent virtual, a excepció de les pràctiques i les avaluacions seran presencials tot seguint les mesures per evitar nous contagis. Una proposta que afecta de ple les universitats.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit en la necessitat de rebaixar la corba de contagis i en què tot i el lleuger descens de les dades en els darrers dies, no ha estat suficient per superar la segona onada de coronavirus. En aquesta línia, ha assenyalat que l'estat dels hospitals ha empitjorat, ja que molts centres han hagut de desprogramar activitats no relacionades amb la Covid-19. "En menys d'un mes podríem arribar un altre cop als 1.500 pacients UCI, tal com va passar a la primera onada", ha apuntat. Per això, ha reiterat la necessitat de reduir la mobilitat i la interacció social, per 'només sortir de casa quan sigui necessari'.

Mesures també a l'esport

El govern també ha anunciat la suspensió de l'activitat esportiva durant els pròxims 15 dies. Tant clubs, com centres esportius i gimnasos de Catalunya, hauran de tancar. No es poden fer ni entrenaments ni competicions, a excepció de l'esport d'àmbit estatal i professional.

esport

En el cas del territori, Reus Deportiu Miró a l'OK Lliga, CD Riudoms a Primera Nacional Femenina, i CFS Laguna i Tecnovit Alforja a la Tercera Nacional Masculina de futbol sala, són els únics clubs que podran continuar amb la seva activitat.

Opinió pública

Parlem amb els reusencs i reusenques per conèixer la seva opinió sobre les noves mesures restrictives contra la Covid-19.

Paraules clau:

Notícies relacionades