Back to top

El Govern insisteix en el confinament i en les mesures contra el coronavirus

Els consellers Miquel Buch, Meritxell Budó i Alba Vergés han comparegut aquest migdia per actualitzar les dades en relació amb l’epidèmia provocada pel coronavirus
buch

El Govern insisteix que el confinament de tots els ciutadans és la mesura més eficient per evitar l’expansió del coronavirus i reclama a l’Executiu espanyol que actuï ràpidament per combatre l’epidèmia.

Per aquest motiu, ha tornat a demanar que es limiti més la lliure circulació de persones i que s'ordeni el confinament a casa de tothom.

Budó ha fet aquestes declaracions aquest migdia en una compareixença des del Palau de la Generalitat, conjuntament amb els consellers d’Interior, Miquel Buch, i de Salut, Alba Vergés, que han comparegut des dels departaments respectius.

Mesures "insuficients"

budó

La consellera Meritxell Budó ha considerat “insuficients” les mesures anunciades del govern espanyol i ha acusat el president Pedro Sánchez de ser “lent” a l’hora de fer front “a l’amenaça real, el coronavirus”.

La titular de Presidència ha reiterat la petició a tots els catalans que no surtin al carrer “si no és per un motiu de necessitat”: “Que evitin posar-se en risc i sobretot que evitin posar en risc els més vulnerables”, ha insistit.

Seguretat, Emergències, Protecció Civil i Sanitaris, operatius

En relació amb els serveis de la Generalitat, la consellera ha informat que a les 12 del migdia:

 • Els Serveis de Seguretat, Emergències, Protecció Civil i Sanitaris estaven “plenament operatius
 • Els docents, “tots a casa sense treballar i amb permís de deure inexcusable de caràcter públic”
 • Els funcionaris administratius, tècnics i laborals, el 55% treballant “per garantir serveis bàsics i estratègics” (un 65-75% dels quals en mode de teletreball).
 • El 45% restant a casa sense treballar i amb permís de deure inexcusable de caràcter públic.
 • Transport públic: reducció de l’oferta en dia feiner al voltant d'un 40-60% de l'habitual

Per a la consellera, aquestes dades “reforcen clarament” la necessitat de reduir la demanda mitjançant el confinament domiciliari: “Que només es moguin aquells treballadors i treballadores que s’han de moure pel fet de prestar serveis bàsics o estratègics”, ha manifestat.

El transport públic, a un 40-60% de l'habitual

Per aquest motiu, i vistos els resultats d’avui, el transport públic adequarà l’oferta reduint-la en dia feiner al voltant d'un 40-60% de l'habitual. 

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha anunciat que el seu departament i el de Salut han signat una proposta de confinament de tots els catalans que han enviat al govern espanyol.

La resolució estableix les limitacions següents a la lliure circulació de persones a Catalunya:

 • S’ordena el confinament de la població a les llars.
 • Es prohibeix la circulació a l’exterior, a peu, vehicle privat o transport públic.
 • La limitació anterior queda exceptuada en els següents casos:
  • per subministrament d’aliments en llocs de consum i el funcionament en els serveis del centres de producció;
  • L'entrada i la sortida de les persones, matèries primeres i productes elaborats per o des d’establiments productors, incloent-hi les granges, mercats de peix...;
  • El desplaçament fins al lloc de treball i retorn al domicili en casos de serveis de seguretat protecció civil, salut pública, serveis penitenciaris i escoles de justícia juvenil...
  • Aquests desplaçaments inclouen els necessaris per a la compra d’aliments, begudes, medicaments, repostatge de vehicles a motor.
  • Els desplaçaments a peu i vehicle es realitzaran de forma individual, no en grup, excepte en cas de menors o dependents.
 • El transport públic es prestarà en unes situacions limitades.
 • No hi ha obertura dels espais comercials.

megabanner

Aquestes restriccions seran efectives a partir de la seva publicació per un període de 15 dies, ampliable en funció de l’evolució del COVID19.

Buch ha explicat que aquesta resolució, que segueix les recomanacions dels tècnics i assessors del pla d’emergència PROCICAT així com l’experiència de França, Alemanya i Àustria, s’enviarà al govern espanyol perquè n’autoritzi l’aplicació.

En aquest sentit, ha demanat a l’Estat espanyol que abandoni les “proclames ideològiques i patriòtiques” i autoritzi la resolució de confinament.

Un total de 619 locals tancats pels Mossos

Pel que fa al balanç de l’actuació dels Mossos i dels serveis d’emergències en les darreres 24 hores, el conseller ha detallat que s’han tancat 59 locals, xifra que situa en 619 els tancaments de locals des de l’inici de l’episodi del coronavirus.

Així mateix, s’han aixecat 41 actes de denúncia i 41 actes de denúncia a ciutadans perquè “després de ser reiteradament advertits, han mostrat una actitud de desobediència o persistència en l’incompliment, desafiant els agents”, ha informat Buch.

Com a resultat dels controls a les vies de circulació, s’han fet 532 identificacions de ciutadans a qui s’ha aconsellat que complissin el confinament.

La mobilitat en els principals accessos a l’àrea metropolitana de Barcelona ha registrat un descens del 40% en les sortides, i d’un 43,5% en les entrades.

 50% de les trucades al 112, relacionades amb el coronavirus

Finalment, Buch ha alertat que el 50 % de les trucades que ha rebut el telèfon d’emergències 112 són per consultes sobre el COVID19, extrem que “posa en risc el sistema d’emergències”. “El 112 és un telèfon només per comunicar emergències, no per fer consultes”, ha recordat.

Apel·lació a la solidaritat de tots els ciutadans

alba verges

Finalment, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha apel·lat a la “solidaritat” de tots els ciutadans per cuidar-se individualment i així protegir les persones més vulnerables, i ha defensat la necessitat del confinament global. 

En relació amb això, Vergés ha detallat que el confinament específic de la Conca d’Òdena quedaria sense efecte i ampliat si el Govern pot aplicar la proposta de confinament que ha transmès a l’executiu espanyol.

La consellera de Salut també ha volgut remarcar la necessitat de “cuidar” el personal sanitari, a qui ha qualificat d’”herois”, i a totes les persones que mantenen en funcionament els serveis essencials.

Paraules clau:

Notícies relacionades