Back to top

El Govern protegeix l'entorn de pintures rupestres al Baix Camp i Priorat

El govern de la Generalitat ha decidit protegir les pintures rupestres de la Serra de la Mussara, a Vilaplana, i també de Gallicant, dins el nucli de Cornudella de Montsant

El Govern protegeix els entorns ambientals al voltant dels abrics amb pintures rupestres de l’Abric de Gallicant, a Cornudella de Montsant, i l’Abric de la Serra de la Mussara, a Vilaplana. Aquests conjunts rupestres estan declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i també estan inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO

Abric de Gallicant

El conjunt pictòric de l’Abric de Gallicant té un total de 18 figures pintades d’un color vermell-castany molt viu, que es poden distingir en dos grups separats. Al primer grup, el més important, amb 15 figures, es distingeixen restes d’una figura humana, un antropomorf i un grup de digitacions. Al segon grup de pintures hi ha 3 restes de pintura de morfologia indeterminada.

En aquest cas, la delimitació es configura com un entorn ampli, que abasta un tram de la cinglera on se situa l’abric. Aquest entorn, que inclou la zona delimitada com a BCIN, comprèn una àrea d’unes 12 hectàrees.

Abric de la Serra de la Mussara

Pel que fa al jaciment de l’Abric de la Serra de la Mussara, està al vessant sud de la Serra. Es tracta d’un conjunt format per un total de 24 figures d’estil esquemàtic abstracte. Moltes de les figures són de difícil interpretació i d’altres són d’estil esquemàtic, com els quadrúpedes o les figures humanes. La figura més destacable del conjunt és el grup de 9 figures humanes unides per les espatlles, que podrien estar representant algun tipus de cerimònia.

En aquest cas, el model d’entorn correspon a abrics localitzats en altes cingleres obertes a grans valls amb un gran control visual. La zona delimitada és de més de 16 hectàrees, incloent-hi el BCIN.

Aquesta decisió ha estat presa perquè es creu que la delimitació dels entorns de protecció és el millor instrument per garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals, en aquest cas les pintures, en les millors condicions possibles. 

Paraules clau:

Notícies relacionades