Back to top

El govern de Reus aprova transferir 4 milions de l'Hospital de Móra al de Reus

JORDI OLÀRIA GRAS

Quatre milions d'euros de les reserves de Gechosa serviran per eixugar el dèficit de l'Hospital de Sant Joan. Així ho ha decidit avui la Junta General de Sagessa amb els vots favorables de l'equip de govern i l'abstenció de tota l'oposició. El govern hi veu una falta de responsabilitat per part de CUP, Ciutadans, PSC i PP. L'oposició, per la seva banda, no vol fer-se responsable d'unes mesures que consideren que arriben tard i que no són suficients.

Les reserves voluntàries de Gechosa, la societat de l'Ajuntament de Reus que gestiona l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre, serviran per pal•liar la situació de l'Hospital de Sant Joan. Dels prop de 8 milions d'euros amb què compta la gestora, 4 es destinaran al centre sanitari del Baix Camp. D'aquesta manera s'ha decidit, in extremis, que es salvaria Sant Joan. De no haver-ho fet, l'Hospital hauria entrat en causa de dissolució que, tot i no implicar la seva desaparició de manera directa, hauria complicat molt les coses als gestors del centre. La solució l'ha pres el govern en solitari, ja que tota l'oposició s'ha abstingut, una posició que no ha agradat a Convergència, Esquerra i Ara Reus. L'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, considera que 'ningú s'ha volgut mullar més enllà de l'abstenció, que és una postura còmoda, però avui no nes tractava de ser còmodes, es tractava de fer un pas endavant'.

El mateix govern admet que és una mesura presa contrarrellotge, però consideren que és l'única que permet mantenir operatiu l'Hospital. Amb una metàfora sanitària, Noemí Llauradó, regidora de Salut i presidenta de l'Hospital de Sant Joan, comparava la decisió presa avui amb 'una transfusió de sang d'urgència, i això ens permet mantenir l'Hospital viu i centrar-nos en trobar aquestes mesures que ens permetran sortir del dèficit'.

L'oposició ha decidit abstenir-se per diversos motius. La CUP com a mostra de protesta per no haver-se assolit la representació dels treballadors als consells d'administració de les empreses municipals. A més, David Vidal, portaveu de la formació recorda que la transferència de capitals entre societats del Grup Salut va ser proposta seva, però que no anava sola. 'Aquestes possibilitats ja les vam plantejar abans que ho fes el govern, conjuntament amb una sèries de mesures que haguessin pogut servir per corregit aquest dèficit i que no s'han tingut en consideració'.

Pel que fa a Ciutadans, consideren que se segueix sense atacar el problema estructural del centre, un problema que s'arrossega, a parer seu, des de l'obertura mateixa de Sant Joan. 'Aquest hospital no creiem que hagi estat viable, és segur que des de l'any 2010 té problemes de finançament i ara ens han portat en aquest moment en què forçosament hem de treure fons de reserves de l'Hospital de Móra per sortir del pas', sentencia la regidora Josefa Labrador.

El PSC ha criticat al govern la inexistència d'un pla de viabilitat per a l'Hospital. El seu portaveu, Francesc Vallès, considera que l'equip de Pellicer 'pren decisions esgotant terminis i posa solucions in extremis sense anar acompanyades de mesures que siguin adequades per solucionar problemes estructurals com és l'Hospital'.

El Partit Popular, com la resta de grups, s'ha reafirmat en la defensa del centre sanitari. No els agrada com el govern ha gestionat aquesta crisi, i qualifiquen la decisió aprovada avui de 'la solució més fàcil, la que és més dit i fet, i salvem la solvència de l'Hospital' en paraules de la regidora Dolors Compte. Admeten, però, que no poden oposar-s'hi si el que es vol és salvar l'Hospital de Sant Joan.

La mesura suposa transferir 4 milions de la societat que gestiona l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre. Des del propi centre sanitari, el seu comitè d'empresa ja ha advertit l'Ajuntament de Reus que aniran a la fiscalia si es fa efectiva la mesura. Una possibilitat que, al consistori reusenc, asseguren que no els preocupa, ja que s'han encarregat tots els informes jurídics necessaris per assegurar-se la validesa de la decisió.