Back to top

'Guaita veí', una xarxa de seguiment pels avis de la ciutat

Un 17% la població de Reus té més de 65 anys. D'aquestes, 5.000 en tenen més de 80 i viuen soles. Es tracta d'un col·lectiu vulnerable que no sempre té el suport familiar desitjat, per tal d'evitar situacions de risc o de detectar si hi ha algun problema, s'ha engegat una campanya que busca la complicitat dels botiguers i els veïns.
parella associació amics de la gent gran

'Guaita veí' és el nom de la campanya que, l'Ajuntament de Reus, la Federació d'Associacions de Veïns i la Unió de Botiguers han engegat per fer seguiment dels avis que viuen a la nostra ciutat. La idea és que els veïns i els botiguers del barri estiguin pendents dels seus convilatans més grans i alertin a l'Ajuntament de possibles situacions de vulnerabilitat com el deteriorament físic i cognitiu, canvis del seu acompanyant habitual o, senzillament, si fa dies que no els veuen.

"El que fem és aprofitar la xarxa veïnal per recopilar informació que, difícilment, obtindria serveis socials", explica la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, mentre assegura que "aquest 2017 estem plantejant reforçar el nombre de treballadors de la regidoria que facin el seguiment de les persones majors de 80 anys".

La campanya l'ha impulsat la Federació d'Associacions de Veïns després que un membre d'avançada edat d'aquesta entitat perdés la vida a casa seva i no es detectes la seva mort fins al cap d'un parell de dies.

"Perdre un company d'aquesta manera va ser un cop molt dur i no es pot tornar a repetir", apunta el president de la FAVR, Valentín Rodríguez. "A partir d'aquí vam pensar que calia fer alguna cosa i per això vam idear aquesta iniciativa", aclareix.

A Reus, un 2% de la població té més de 80 anys i viu sola. La campanya ja ha començat a donar els seus fruits i s'espera que a poc a poc la ciutadania es vagi conscienciant de la importància d'estar pendent dels nostres veïns. Alertar a serveis socials a temps els pot salvar la vida.

 

Combatre la solitud

Un dels majors problemes amb què es troba la gent gran és que no sempre té el suficient suport dels seus familiars. Això fa que passin moltes hores sense companyia i que se sentin sols. En aquest sentit la feina que fa l'Associació dels Amics de la Gent Gran és fonamental. Ells busquen voluntaris que puguin fer companyia als avis unes hores a la setmana.

Precisament, el magazín de Canal Reus TV, Avui per Demà, es va fer ressò d'un d'aquests casos. Segons la Lorena, -una àvia de 66 anys-, una de les millors coses que li ha passat a la vida és conèixer a la Yolanda, la voluntària amb qui comparteix els divendres des de fa un any i mig.

Paraules clau: